Ζήσης Ψάλλας
H καραντίνα δεν δημιουργεί αρκετή ανοσία αγέλης για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου COVID-19, αλλά το μέτρο αυτό είναι πιθανώς η καλύτερη προσέγγιση περιμένοντας ένα εμβόλιο ή τα γρήγορα τεστ διάγνωσης με μαζικές δοκιμές, σύμφωνα με φυσικούς του University of Aberdeen.
Συνδυάζοντας τις προβλέψεις τους με μελέτες στην Ισλανδία και το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 8% του πληθυσμού είχαν εκτεθεί στη μόλυνση. Λένε ότι ένα τόσο χαμηλό ποσοστό μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι, εάν και όταν αρθούν οι περιορισμοί, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να επανεμφανιστεί.
Η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, χωρίς διεξοδική και εκτεταμένη εξέταση, οι φορείς της λοίμωξης που δεν εμφανίζουν συμπτώματα θα συνεχίσουν να διαδίδουν τη νόσο COVID-19 ευρέως. Ως εκ τούτου, κάθε απομόνωση μολυσμένων ατόμων πρέπει να λαμβάνει υπόψη εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Ο δρ. Francisco J. Pérez-Reche, επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι τρέχουσες στρατηγικές καταστολής που χρησιμοποιούνται στη Γερμανία, την επαρχία Χουμπέι, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διευκολύνουν επαρκή επίπεδα ανοσίας αγέλης στον πληθυσμό που θα ελέγξουν και τελικά θα εξαλείψουν τον ιό. Αυτό αφήνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του ιού όταν αρθούν οι στρατηγικές καταστολής, σε παρόμοια με τα δεύτερα κύματα μόλυνσης που παρατηρήθηκαν στην πανδημία γρίπης το 1918. Προβλέπουμε, ωστόσο, ότι η μερική χαλάρωση των συνεχιζόμενων μέτρων καραντίνας θα μπορούσε να διατηρήσει τον αριθμό των καθημερινών θανάτων κάτω από 100».
Και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι οι διεξοδικές δοκιμές σε συνδυασμό με την ανίχνευση επαφών, την απομόνωση μολυσμένων ατόμων και την κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές για την καταστολή της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 από τις δραστικές καραντίνες. Προς το παρόν, ωστόσο, η καραντίνα είναι ίσως ο πιο δραστικός τρόπος για να καθυστερήσουμε μια επιδημία έως ότου γίνουν πιο αποτελεσματικές οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις και οι γρήγοροι αξιόπιστοι έλεγχοι».