Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα λόγω της έξαρσης της πνευμονίας σε ΗΠΑ, Ευρώπη (Ολλανδία, Δανία κ.α.) και Ινδία. Η αρχή έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Κίνα και όπως αναφέρει προ ημερών έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έξαρση καταγράφεται ήδη σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους, περιστατικά θα έχουμε και στη χώρα μας, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς φαίνεται ότι δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο. Η ανησυχία αφορά περισσότερο στην αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει η Κίνα, με δεδομένο το «θολό τοπίο» κατά την έναρξη της πανδημίας Covid, το 2019.
Το μυκόπλασμα, ένα βακτήριο που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις και πνευμονία και γεμίζει τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Κίνα, είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πνευμονίας ιδιαίτερα σε εφήβους, νεαρούς ενήλικες και σε παιδιά ηλικίας τριών έως 10 ετών. Καταπολεμείται με κοινά αντιβιοτικά, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες.
«Υπάρχει ένα ποσοστό ανησυχίας διότι από το 2019 υπάρχουν μελέτες στην Κίνα και στην Άπω Ανατολή για ένα τοπικό φαινόμενο ανθεκτικότητας του μυκοπλάσματος στις μακρολίδες -μιας πρώτης γραμμής αντιβίωση γι’ αυτά τα περιστατικά- κάτι που δεν το έχουμε στην Ευρώπη», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονολογίας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Υπάρχει μια μικρή ανησυχία. Αλλά το ευχάριστο είναι ότι έχουμε και δύο ακόμη σειρές αντιβιοτικών, όπως είναι οι κινολόνες και οι τετρακυκλίνες, που καταπολεμούν το συγκεκριμένο μικρόβιο», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πώς η αιτία που προκαλεί έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά είναι η μυκοπλασματική πνευμονία. Ενώ το μικρόβιο αυτό δεν είναι καινούργιο, υπάρχει λόγος που έχει προκαλέσει έξαρση αυτήν την εποχή.
«Πιθανότατα αυτή η πενταετία να συνέπεσε με το γεγονός της πτώσης του ανοσοποιητικού των παιδιών, λόγω της μακρόχρονης και πολύ αυστηρής καραντίνας στην Κίνα. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών έγινε πάρα πολύ επιρρεπή, διότι ουδέποτε είχαν έρθει σε επαφή με αυτό το μικρόβιο. Αυτό είναι μια πιθανή εξήγηση και μακάρι να είναι αυτή, διότι έτσι φεύγουν όλοι οι συνειρμοί που κάνουμε όλοι μας με το φθινόπωρο του 2019 σχετικά με την Κίνα», λέει ο κ. Τζανάκης.
Αν και τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν παρόμοιο έλλειμμα ανοσίας εξαιτίας των μέτρων αποστασιοποίησης και της χρήσης προστατευτικής μάσκας στην πανδημία, οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, όπως λέει ο κ. Τζανάκης. «Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται κάτι ιδιαίτερο. Ένα παιδί το οποίο θα εκδηλώσει μυκοπλασματική λοίμωξη το πιθανότερο θα είναι ότι θα εντοπιστεί στο ανώτερο αναπνευστικό, ή κάποια παιδάκια μπορεί και να “κυλήσουν” και να κάνουν πνευμονία. Αυτά τα παιδάκια θα έχουν αυξημένη συμπτωματολογία, πιθανώς και στην απεικόνιση θα δούμε διηθήματα. Οι παιδίατροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι θα κάνουν, ενώ πάρα πολύ λίγα περιστατικά μπορεί να έχουν επιπλοκές, π.χ. σύνδρομο δυσχέρειας της αναπνοής, διασωληνώσεις, λευκούς πνεύμονες και νοσηλείες στις ΜΕΘ. Πάρα πολύ λίγα περιστατικά».
Οι ειδικοί λένε ότι θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα και μπορεί να είναι αυξημένα κι αυτό γιατί κάθε πέντε χρόνια το μυκόπλασμα κάνει μια δυναμική επανεμφάνιση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως το μυκόπλασμα είτε εγκαθίσταται στον ρινοφάρυγγά μας, είτε προκαλεί μια ήπια νόσηση του αναπνευστικού. Σε σπάνιες περιπτώσεις διεισδύει στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και κάνει πνευμονίες.
Να σημειωθεί ότι πολλές φορές το μυκόπλασμα συνυπάρχει με εποχικούς ιούς, όπως είναι ο RSV, ή οι αδενοϊοί που πολύ συχνά οδηγούν σε λοιμώξεις στα παιδιά. Η Νικολέττα Ροβίνα, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και ειδική γραμματέας της ΕΠΕ, είπε ότι το πρόβλημα προκαλείται όταν τα μικρόβια εμπλέκονται με τους εποχικούς ιούς. Το μυκόπλασμα ανήκει στα μικρόβια που οδηγούν σε άτυπες πνευμονίες ή πολλές φορές η γενική εικόνα μπορεί να είναι εντελώς ήπια ή πιο άτυπη σε σχέση με τις κλασικές πνευμονίες. Μπορεί να υπάρχει πυρετός ή επίμονος βήχας.
Δεν υπάρχει rapid test για το μυκόπλασμα και για τη διάγνωση θα πρέπει να γίνει μοριακό διαγνωστικό τεστ σε εργαστήριο, κάτι το οποίο γίνεται μόνο σε βαριά περιστατικά.