Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορούν να βιώσουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους μέσω της νευρικής διέγερσης, ακόμα και αν τα συμπτώματα της κατάθλιψής τους δεν εξαφανιστούν εντελώς.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρα Charles R. Conway, καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, πραγματοποίησε μια μελέτη που περιέλαβε σχεδόν 600 ασθενείς. Όλα τα άτομα είχαν κατάθλιψη και δεν μπορούσαν να ανακουφιστούν από τέσσερα ή περισσότερα αντικαταθλιπτικά, λαμβανόμενα χωριστά ή σε συνδυασμό.

Η μελέτη παρακολούθησε 328 ασθενείς, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες. Πολλοί συμμετέχοντες είχαν ήδη χρησιμοποιήσει ένα αντικαταθλιπτικό και είχαν εμφύτευση συσκευής που διεγείρει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτής της ομάδας με εκείνα 271 ασθενών που έλαβαν τη συνήθη θεραπεία. Ο Conway και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 14 κατηγορίες παραγόντων ποιότητας ζωής, συμπεριλαμβανομένων της σωματικής υγείας, των οικογενειακών σχέσεων, της ικανότητας εργασίας και της συνολικής ευημερίας.

«Σε περίπου 10 από τα 14 μέτρα, εκείνοι με διεγερτικά του πνευμονογαστρικού νεύρου τα πήγαν καλύτερα» δήλωσε ο Conway. Για να θεωρηθεί ότι ένα άτομο έχει ανταποκριθεί σε θεραπεία κατάθλιψης, πρέπει να παρουσιάσει πτώση 50% της τυπικής βαθμολογίας κατάθλιψης. Παρατηρήσαμε, όμως, ότι ορισμένοι ασθενείς ακολούθησαν τη διέγερση του νεύρου ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ καλύτερα, παρόλο που οι βαθμολογίες τους έπεφταν μόνο 34-40%.

Η συσκευή διέγερσης τοποθετείται κάτω από το δέρμα του θώρακα -κάτω από την κλείδα- όπου ένα σύρμα τη συνδέει με το αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο. 

Τα διεγερτικά του πνευμονογαστρικού νεύρου έλαβαν έγκριση από τον FDA το 1997 για θεραπεία για την επιληψία. Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία σε άτομα με επιληψία, παρατήρησαν ότι ορισμένοι άνθρωποι που είχαν επίσης κατάθλιψη παρουσίασαν γρήγορα βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο Conway ξεκίνησε την έρευνά του για τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου το 2003. Η αρχική του δουλειά ήταν μια μελέτη που οδήγησε στην έγκριση του FDA για τη συσκευή διέγερσης στην περίπτωση της ανθεκτικής στη θεραπεία κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 2005.