Γράφει ο Δημήτριος Κούβελας, Ειδικός Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΕΤΕΜ
Οι ουρολοιμώξεις και συγκεκριμένα η κυστίτιδα, που είναι η συχνότερη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες, κυρίως προκαλείται από μικρόβια (85%, κολοβακτηρίδιο, E. Coli), τα οποία εισέρχονται μέσω της ουρήθρας.
Το 20% των γυναικών που θα νοσήσουν υποτροπιάζουν, δηλαδή βιώνουν τουλάχιστον άλλο ένα επεισόδιο κυστίτιδας μέσα στο επόμενο 6μηνο, κατάσταση η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κυστίτιδα με σοβαρές συχνά επιπτώσεις.
Κατά την εμμηνόπαυση, η μείωση της παραγωγής οιστρογόνων οδηγεί σε μεταβολή της χλωρίδας του κόλπου με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η άμυνα του ουροποιητικού συστήματος και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η είσοδος μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα.
Κατά το θέρος, με το ελαφρύτερο ντύσιμο, την παραμονή στην παραλία, το μπάνιο στη θάλασσα ή πισίνες, αλλά και τις συχνές μετακινήσεις ή και ακόμα με τις αλλαγές ερωτικών συνηθειών, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες προσβολής του ουροποιογεννητικού συστήματος. Μια κολπίτιδα μπορεί να εξελιχθεί και σε κυστίτιδα.
Η κυστίτιδα δεν είναι απειλητική για τη ζωή, επιβαρύνει όμως σημαντικά την ποιότητα ζωής γυναικών που το βιώνουν καθώς περιορίζεται σημαντικά η δραστηριότητά τους.
Χαρακτηριστικά αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με κυστίτιδα εμφανίζουν κατά μέσο όρο συμπτώματα για 6,1 ημέρες, απουσιάζουν από τις δραστηριότητές τους κατά 2,4 ημέρες ενώ παραμένουν στο κρεβάτι τους κατά 0,4 ημέρες.
Η κυστίτιδα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:
- δυσφορία κατά την ούρηση
- επιτακτική ανάγκη ούρησης
- σκούρα ούρα, που μερικές φορές περιέχουν αίμα
- κοιλιακό άλγος, χαμηλά στο υπογάστριο.
Η συνηθισμένη τακτική αντιμετώπισης της κυστίτιδας είναι η χορήγησης αντιβίωσης.
Είναι η αντιβίωση η λύση στο πρόβλημά μας;
Η απάντηση έρχεται από τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και τις τελευταίες ολοένα και περισσότερες μελέτες σε αυτό το θέμα.
Η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να συστήνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για περιορισμένο χρόνο, κάτι το οποίο δεν τηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πολυανθεκτικότητα του βακτηρίου E. Coli, του οποίου η αντιμετώπιση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Ανατρέχοντας στην πρόσφατη και όχι μόνο βιβλιογραφία φαίνεται ότι το μύρτιλλο ή αλλιώς cranberry, και συγκεκριμένα το δραστικό συστατικό PAC (προανθοκυανιδίνες) που προκύπτει κατά την εκχύλισή του, μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη και ασφαλή θεραπευτική επιλογή υπό προϋποθέσεις.
Μια σειρά από μελέτες με σημαντικό αριθμό ασθενών απέδειξαν ότι σκευάσματα που περιέχουν PAC (προανθοκυανιδίνες) συγκεκριμένης ποικιλίας αμερικανικών cranberries οδήγησε στην μείωση των επεισοδίων κυστίτιδας, με άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών αυτών. Χαρακτηριστικά, περιόρισαν τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων, καθώς επίσης οδήγησαν και σε στείρα καλλιέργειας ούρων. Το κυριότερο είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, διατηρήθηκε σε βάθος εξαμήνου ΧΩΡΙΣ τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.
Φυσικά, όλα τα cranberries δεν είναι ίδια. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται τόσο από την ποικιλία όσο και από τη συγκέντρωση σε PAC (προανθοκυανιδίνες).
Η παραμονή των PAC στα ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας εμποδίζει τα ινίδια του E. Coli να προσκολληθούν στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και έτσι αυτά αποβάλλονται με τη φυσιολογική διαδικασία της ούρησης.
Κατά συνέπεια, τα cranberries υψηλής συγκέντρωσης PAC σε συνδυασμό με τη λήψη άφθονων υγρών οδηγούν στη μείωση του μικροβιακού φορτίου με φυσικό τρόπο. Αυτά μπορεί να λαμβάνονται θεραπευτικά, μετά, αλλά και προληπτικώς από γυναίκες που θεωρούν ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ουρολοίμωξης (ταξίδια, αλλαγή ερωτικών συνηθειών, καθημερινή και πολύωρη παραμονή σε παραλίες εξοχικά μέρη με ελαφρύ ντύσιμο κ.λπ.).
Προφανώς μέτρα κοινής υγιεινής, προστασία και καθαριότητα είναι δεδομένα και στοιχείο πολιτισμένων ανθρώπων.