Ζήσης Ψάλλας
Είναι γνωστό ότι η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη δείχνει ότι η διατήρηση του ίδιου βάρους με την ηλικία μπορεί επίσης να αποτρέψει τον διαβήτη, ακόμη και σε άτομα που είναι μέτρια υπέρβαρα.
Η μελέτη περιέλαβε πάνω από 30.000 άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών από την κομητεία Västerbotten στη βόρεια Σουηδία. Οι συμμετέχοντες μετρήθηκαν για το βάρος και το σάκχαρό τους σε δύο περιπτώσεις, με διαφορά 10 ετών.
Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν αυτό που ζύγιζαν οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης θα μπορούσε να σημαίνει κάτι για τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αλλά ήθελαν επίσης να μάθουν την επίδραση της αλλαγής βάρους με την πάροδο του χρόνου στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Μετά από 10 χρόνια, περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων είχαν διατηρήσει το ίδιο βάρος, πάνω από τους μισούς είχαν πάρει βάρος, και το ένα έκτο είχε χάσει βάρος.
Συγκρίνοντας την εμφάνιση του διαβήτη που είχε διαγνωστεί σε αυτούς που πήραν οποιοδήποτε βάρος με εκείνους που διατήρησαν το βάρος τους μετά από 10 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε όσους διατήρησαν το βάρος τους. Αυτό ίσχυε όχι μόνο για τους ανθρώπους που είχαν κανονικό βάρος στην αρχή, αλλά και για εκείνους που ήταν μέτρια υπέρβαροι.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα που έχασαν μέτριες ποσότητες βάρους είχαν ακόμη χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, ειδικά μεταξύ εκείνων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην αρχή.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί ακόμη και σε άτομα που είναι μέτρια υπέρβαρα και ότι αξίζει να επενδύσουμε σε μέτρα δημόσιας υγείας που υποστηρίζουν τους ανθρώπους στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ενός υγιούς βάρους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.