Ζήσης Ψάλλας

Στο νεαρό πληθυσμό, η αρτηριακή δυσκαμψία, ένας αναδυόμενος παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, αυξάνεται μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη αλλά όχι μέσω αύξησης του σωματικού λίπους, κατέληξε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Cardiovascular Medicine.

Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια που στοχεύει στον προσυμπτωματικό έλεγχο, την αναγνώριση και την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης προκειμένου να αποτραπεί αυτή η «σιωπηλή δολοφονική ασθένεια» και τα επακόλουθά της, από την πρώιμη ζωή.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Αλλά παραμένουν κενά στη γνώση σχετικά με τις οδούς μέσω των οποίων αυξάνεται η αρτηριακή πίεση ακόμη και σε πληθυσμούς κανονικού βάρους που είναι σωματικά δραστήριοι και έχουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η αρτηριακή ακαμψία, η οποία έχει καθιερωθεί ως αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση στους ενήλικες, εμπλέκεται και στον νεαρό πληθυσμό. Η αρτηριακή δυσκαμψία συνδέεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Δυστυχώς, οι κλινικές δοκιμές για τη μείωση της αρτηριακής δυσκαμψίας σε ενήλικες δεν ήταν πολλά υποσχόμενες και οι κλινικές δοκιμές στον νεαρό πληθυσμό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η αρτηριακή δυσκαμψία αυξάνει την αρτηριακή πίεση μέσω του αυξημένου σωματικού λίπους ή της αντίστασης στην ινσουλίνη σε έναν πληθυσμό εφήβων με φυσιολογικό βάρος.

Κλινικές δοκιμές σε νεαρό πληθυσμό έχουν δείξει ότι η παρέμβαση στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επομένως, εάν η αρτηριακή δυσκαμψία αυξάνει την αρτηριακή πίεση μέσω οποιασδήποτε από αυτές τις οδούς, θα μπορούσε να είναι κλινικά σημαντικό να ανακοπεί αυτή η διαδρομή.

«Διαπιστώσαμε ότι η αρτηριακή δυσκαμψία αύξησε έμμεσα την αρτηριακή πίεση στην εφηβεία μέσω της αντίστασης στην ινσουλίνη», είπε ο Andrew Agbaje, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. «Ωστόσο, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το αυξημένο σωματικό λίπος δεν ήταν μια οδός μέσω της οποίας η αρτηριακή δυσκαμψία αύξησε την αρτηριακή πίεση σε αυτόν τον γενικό πληθυσμό εφήβων. Μέχρι τα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές για τη μείωση της αρτηριακής δυσκαμψίας σε εφήβους είναι διαθέσιμα, μπορεί να είναι σημαντικό για τους παιδίατρους και τους ειδικούς στη δημόσια υγεία να επικεντρωθούν στην ενθάρρυνση υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής που μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι πιθανώς την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της ζάχαρης, η αύξηση των λαχανικών με φυτικές ίνες και ο βέλτιστος καθημερινός ύπνος είναι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής».