Ζήσης Ψάλλας

Εάν η καρδιά αντλεί λίγο αίμα προς το υπόλοιπο σώμα, ο εγκέφαλος συνήθως δεν τροφοδοτείται επαρκώς με οξυγόνο. Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν ήταν σαφές πώς αυτό επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck, μαζί με συναδέλφους τους, έχουν πλέον καταλάβει ότι η φαιά ουσία του εγκεφάλου επηρεάζεται από μια αδύναμη καρδιά.

Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής του ασθενούς -κουράζεται γρήγορα και διαμαρτύρεται για δύσπνοια όταν κάνει καθημερινές εργασίες- αλλά έχει επίσης αντίκτυπο στον εγκέφαλό του.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ανθρώπινων Γνωστικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Max Planck έχουν πλέον δείξει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια μειώνει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Μετά από μια καρδιακή προσβολή, η βλάβη είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο πιο αδύναμη είναι η καρδιά, τόσο μικρότερη είναι η πυκνότητα της φαιάς ουσίας», λέει ο Matthias Schroeter, επικεφαλής της μελέτης. «Ο πλήρης μετωπικός και βρεγματικός μεσαίος φλοιός, το προσφηνοειδές στον φλοιό καθώς και ο ιππόκαμπος επηρεάζονται περισσότερο. Αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στην προσοχή και τη μνήμη. «Η μείωση της φαιάς ουσίας σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό κάποιος να αναπτύξει την νόσο Αλτσχάιμερ», είπε ο Schroeter.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της φαιάς ουσίας και της λειτουργίας της καρδιάς σε 80 ασθενείς με τη βοήθεια ανιχνεύσεων μαγνητικού συντονισμού (MRI: Magnetic Resonance Imaging).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέτασαν την ποσότητα αίματος που εκτοξεύεται από κάθε καρδιακό παλμό και τη συγκέντρωση μιας ορμόνης στα αιμοφόρα αγγεία που είναι γνωστή ως δείκτης καρδιακής ανεπάρκειας. Διαπιστώθηκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου αυτής της ανεπάρκειας και της μείωσης της φαιάς ουσίας

«Σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η δομή του εγκεφάλου μπορεί να καταστραφεί», εξηγεί ο Schroeter.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης