Η  ισχυρή σύσταση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής σε κάθε ασθενή που μπαίνει σε καραντίνα ήταν ένα από τα βασικά  συμπεράσματα της Αγγειολογικής Ημερίδας αφιερωμένης στην COVID-19, στις επιπλοκές της και  στην χρήση αντιπηκτικής θεραπείας, η οποία  πραγματοποιήθηκε από την  Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική κλινική με Διευθυντή τον Καθηγητή  Κ. Συρίγο του Νοσοκομείου αναφοράς για την COVID -19 «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Είναι γνωστό τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς ότι ο περιορισμός στο σπίτι λόγω της καραντίνας και η ακινητοποίηση συμβάλλει επιπλέον στην εύκολη δημιουργία  θρόμβων στον ασθενή αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Δημακάκος, Υπεύθυνος του Αγγειολογικού Ιατρείου-Teaching Center of UEMS – της Γ΄ Παν/κής Παθολογικής  Κλινικής του ΓΝΑ, «Η Σωτηρία», Μέλος της UEMS στο Angiology/Vascular Medicine και Πρόεδρος  Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας.

Επίσης εάν ο ασθενής παρουσιάζει και πυρετό, η ακινητοποίηση και η αφυδάτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πάθει σε πιο σύντομα χρονικό διάστημα θρόμβωση, η οποία γίνεται αντιληπτή με αιφνίδια δύσπνοια του πάσχοντος.  

Σε περίπτωση, επίσης, που ο ασθενής είναι υπέρβαρος, 65 ετών και άνω και έχει επιπλέον διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως αρτηριακή πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνο, τότε η πιθανότητα εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων, τα οποία θα οδηγήσουν στο νοσοκομείο στην διασωλήνωση και στο θάνατο αυξάνει σημαντικά.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω σε ένα  διαγνωσμένο ασθενή με COVID -19 (θρομβογόνος) ή ακόμη και με υποψία για COVID-19 επιβάλει την έναρξη προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής για τουλάχιστον 14-20 ημέρες.

Η χορήγηση της αντιπηκτικής αγωγής (όχι αντιαιμοπεταλιακής αγωγής) θα προφυλάξει τους ασθενείς από την εμφάνιση θρομβωτικών επεισοδίων και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ αφού οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς θα μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη  των συμπτωμάτων  και των θανατηφόρων επιπλοκών της COVID-19.

O έλεγχος μετά 10-14 ημέρες από την έναρξη της καραντίνας με μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης των πολύ σπάνιων παρενεργειών της αντιπηκτικής αγωγής, όπως ήπιας αιμορραγίας και της πτώσης αιμοπεταλίων (ΗΙΤ).