Ζήσης Ψάλλας
Οι επιδράσεις της άσκησης διερευνήθηκαν μεταξύ 70.000 Φινλανδών στη δημογραφική έρευνα του FINRISK. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μόλις μισή ώρα ελαφριάς άσκησης την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο για υπαραχνοειδή αιμορραγία κατά περίπου 5%, με το όφελος να αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα άσκησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με το περπάτημα ή την ποδηλασία για παράδειγμα.
“Η μέτρια σωματική άσκηση, όπως 30 λεπτά περπάτημα ή ποδηλασία τέσσερις μέρες την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο”, είπε ο Joni Lindbohm, κύριος συγγραφέας του άρθρου.
Το εύρημα δεν ήταν έκπληξη, καθώς η άσκηση είναι γνωστό ότι λειτουργεί καλά στην πρόληψη πολλών άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η μελέτη έδειξε την ευνοϊκή επίδραση της άσκησης σε σχέση με το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση, τους άλλους παράγοντες κινδύνου για υπαραχνοειδή αιμορραγία. Ειδικά για τους καπνιστές, η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο δύο φορές περισσότερο από αυτόν που ισχύει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
“Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το κάπνισμα παραμένει ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για την υπαραχνοειδή αιμορραγία και ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ο κύριος τρόπος πρόληψης” σημειώνει ο Lindbohm.
“Ακόμα και χωρίς ακριβή επιστημονικά στοιχεία για το βιολογικό μηχανισμό δράσης που προκαλείται από την άσκηση ως προς την υπαραχνοειδή αιμορραγία, ο μειωμένος κίνδυνος συνδέεται πιθανότατα με τη μείωση της συστηματικής φλεγμονώδους κατάστασης, η οποία επηρεάζει τα τοιχώματα των εγκεφαλικών αρτηριών”, ανέφερε ο νευροχειρουργός Miikka Korja.
Σύμφωνα με τους Lindbohm και Korja, το κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για υπαραχνοειδή αιμορραγία είναι η διακοπή του καπνίσματος, η εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης και η τακτική άσκηση.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.