Ζήσης Ψάλλας

Η ναυτία συμβαίνει όταν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του τι “λένε” τα μάτια στον εγκέφαλο και του τι θεωρούν τα εσωτερικά αυτιά ως κίνηση. Σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο, αν κοιτάξετε κάτω στο τηλέφωνό ή σε μια εφημερίδα ή σε ένα ακίνητο αντικείμενο, τα μάτια σας λένε στον εγκέφαλό σας ότι δεν κινείστε. Αλλά το αιθουσαίο σας σύστημα (τα όργανα ισορροπίας στο αυτί σας) λένε στον εγκέφαλό σας ότι κινείστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλή θέα του δρόμου μπροστά και η εξέταση του ορίζοντα εμποδίζει τη ναυτία: αυτό που βλέπουν τα μάτια σας ταιριάζει με αυτό που αισθάνεται το σώμα σας. Ωστόσο, η εμπειρία της ναυτίας σε ένα κινούμενο όχημα σημαίνει ότι το αιθουσαίο σύστημά μας (αυτό που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση της  κίνησης) λειτουργεί σωστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο είδος στο οποίο εμφανίζεται η ναυτία. Τα σκυλιά, οι γάτες, τα ποντίκια, τα άλογα, τα ψάρια, τα αμφίβια και πολλά άλλα ζώα παρουσιάζουν ναυτία, ακόμη και αν τα συμπτώματα ποικίλλουν ελαφρά μεταξύ των ειδών.

Αλλά πώς θα μπορούσε η ναυτία να είναι ένα εξελικτικό πλεονέκτημα;

Τα κύματα της θάλασσας δεν υπάρχουν μόνο πάνω από την επιφάνεια, υπάρχουν επίσης και κάτω από την επιφάνεια των και επηρεάζουν με διάφορους τρόπους τα θαλασσινά. Πράγματι, ορισμένα ψάρια έχει αποδειχθεί πως όταν υπάρχουν καταιγίδες μετακινούνται σε πιο ήρεμα νερά. Η θαλάσσια κατάσταση μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ενός ψαριού το γνωρίζει ότι κινδυνεύει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δάση επίσης έχουν κάτι κοινό με τις θάλασσες. Τα δέντρα προστατεύουν πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός κοντινού σε εμάς είδους, του χιμπατζή. Όπως ο ωκεανός, έτσι και τα δέντρα μπορεί να είναι ταραχώδη. Είναι πιθανό η εξέλιξη να ευνόησε τα είδη που ένιωθαν ναυτία, καθώς τα ωθούσε να μετακομίσουν σε χαμηλότερα, λιγότερο κινητά κλαδιά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. 

Οποιαδήποτε αντιμετώπιση της ναυτίας είναι δύσκολη. Η πιο αποτελεσματική λύση για τη ναυτία είναι σιγά σιγά να συνηθίσετε στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, κάποιος που ξοδεύει πολύ χρόνο σε σκάφη είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώνει ναυτία.

Τελικά, η ναυτία φαίνεται πως είναι μια φυσιολογική ανταπόκριση για όλους τους υγιείς ανθρώπους. Είναι ένας αρχαίος υποσυνείδητος μηχανισμός που μερικές φορές μπορεί να μπερδευτεί με ασθένεια. Είναι ωστόσο μια «αντανακλαστική» κίνηση κι αυτή είναι μια καλύτερη περιγραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης