Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις των σωματικών και πνευματικών δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα, η μετάβαση σε μαθήματα ή το παιχνίδι με χαρτιά και άλλα παιχνίδια, στο γνωστικό αποθεματικό στους τομείς της ταχύτητας σκέψης και της μνήμης. Το γνωστικό αποθεματικό είναι όταν οι άνθρωποι έχουν ισχυρές δεξιότητες σκέψης ακόμη και όταν ο εγκέφαλός τους εμφανίζει σημάδια αλλαγών που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση και την άνοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Διαπιστώσαμε ότι η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα συνδέθηκε με μεγαλύτερη αποθεματική ταχύτητα σκέψης στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Judy Pa, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Η συμμετοχή σε περισσότερες νοητικές δραστηριότητες συνδέθηκε με μεγαλύτερη ικανότητα σκέψης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με αποθεματικό μνήμης σε άνδρες ή γυναίκες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 758 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 76. Κάποιοι δεν είχαν προβλήματα σκέψης ή μνήμης, κάποιοι είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και κάποιοι είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου και έκαναν τεστ ταχύτητας σκέψης και μνήμης. Για τον υπολογισμό του γνωστικού αποθέματος, οι βαθμολογίες των τεστ σκέψης συγκρίθηκαν με αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την άνοια, όπως ο συνολικός όγκος του ιππόκαμπου, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι άνθρωποι ρωτήθηκαν επίσης για τη συνήθη εβδομαδιαία σωματική τους δραστηριότητα. Όσον αφορά τη νοητική δραστηριότητα, ρωτήθηκαν εάν συμμετείχαν σε τρεις τύπους δραστηριοτήτων τους τελευταίους 13 μήνες: ανάγνωση περιοδικών, εφημερίδων ή βιβλίων, μαθήματα και παιχνίδια με χαρτιά ή μπίνγκο. Τους δόθηκε ένας βαθμός για κάθε είδος δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε επιπλέον νοητική δραστηριότητα στην οποία συμμετείχαν οι άνθρωποι αντιστοιχούσε σε 13 λιγότερα χρόνια γήρανσης στην ταχύτητα επεξεργασίας στις δεξιότητες σκέψης τους -17 χρόνια στους άνδρες και 10 χρόνια στις γυναίκες.

«Καθώς έχουμε αναμφισβήτητα λίγες έως καθόλου αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας, είπε η Pa. «Το να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να βελτιώσουν τη γνωστικό τους ικανότητα κάνοντας απλά βήματα όπως πηγαίνοντας σε μαθήματα στο κέντρο της κοινότητας, παίζοντας μπίνγκο με τους φίλους τους ή περνώντας περισσότερο χρόνο περπατώντας ή κάνοντας κηπουρική είναι συναρπαστικό».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης