Στην πρόληψη της υγείας του δέρματος, οι δερματολόγοι θα σας δώσουν συμβουλές στα πλαίσια της αισθητικής δερματολογίας, για το πώς μπορούμε να μεγαλώνουμε όμορφα, αλλά με ασφάλεια και φυσικό αποτέλεσμα. Η κα Δέσποινα Αρναούτογλου είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, μιλά στο zougla.gr για θέματα προληπτικού ελέγχου του δέρματος.

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρία Αρναούτογλου πότε κάποιος πρέπει να επισκέπτεται έναν δερματολόγο;

Οποιαδήποτε βλάβη, σπυράκι ή εξάνθημα αν εμφανιστεί στο δέρμα, ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για το αντιμετωπίσει. Είτε αφορά έκζεμα ενός βρέφους, ακμή ενός εφήβου ή εξάνθημα ενός υπερήλικα, ο δερματολόγος έχει την γνώση και τα εργαλεία για τα θεραπεύσει. Περισσότερη προσοχή να δοθεί σε βλάβες που μοιάζουν με ελιές και δεν υπήρχαν στο παρελθόν, οπότε η επίσκεψη στον δερματολόγο επιβάλλεται για τον αποκλεισμό μελανώματος.

Υπάρχει η έννοια του προληπτικού ελέγχου στο δέρμα μας για τον υγιή πληθυσμό και πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτεται ένας ασθενής το δερματολόγο του;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την πρόληψη της υγείας του δέρματος, ένας ετήσιος έλεγχος είναι αρκετός. Σε αυτή την επίσκεψη αρχικά γίνεται δερματοσκοπικός έλεγχος των σπίλων και αν χρειάζεται γίνεται και ψηφιακή χαρτογράφηση. Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος για ιώσεις του δέρματος που είναι μεταδοτικές, όπως ο ιός των θηλωμάτων, των μυρμηγκιών και της μολυσματικής τερμίνθου.

Ανάλογα την ηλικία και το ιστορικό μπορεί να χρειαστεί έλεγχος γεννητικών οργάνων. Μια και ο δερματολόγος είναι και αφροδισιολόγος, πχ για τον ιό των κονδυλωμάτων. Πολλές φορές ένα «σπυράκι» σύμφωνα με την κρίση του ασθενούς, είναι κάτι πολύ παραπάνω που χρειάζεται την φροντίδα του δερματολόγου.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την ιατρική αντιμετώπιση της αντιγήρανσης;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Στην εποχή μας, η τεχνολογία και φάρμακο καλλυντική βιομηχανία μας έχουν δώσει πληθώρα θεραπειών, υλικών και μηχανημάτων με στόχο την αντιγήρανση.

Ποια ακριβώς μέθοδο, τεχνική ή υλικό θα χρησιμοποιήσει ο δερματολόγος, εξαρτώνται από την ηλικία του ασθενούς, το γενικότερο ιστορικό του, όπως για παράδειγμα αν καπνίζει, αν εργάζεται εκτεθειμένος στον ήλιο, αν έχει καλό βραδινό ύπνο κλπ.

Φυσικά υπάρχουν και παράγοντες που σχετίζονται με το dna μας και καθορίζουν σε σχετικά μεγάλο βαθμό τον τρόπο που μεγαλώνουμε.

Για αυτό τον λόγο και σε νεαρές ηλικίες προτείνονται τα γονιδιακά τεστ που μας δίνουν πιο εστιασμένες πληροφορίες για το που πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στις θεραπείες ενός ασθενούς.

Σε γενικές γραμμές όμως, η καθημερινή περιποίηση του δέρματος με ενυδατική κρέμα και εφαρμογή ορού είτε υαλουρονικού ή ρετινόλης (κυρίως τον χειμώνα) είναι από τα πράγματα που μπορούν να ξεκινήσουν από το σπίτι και από νεαρές ηλικίες με στόχο την αντιγήρανση. Η μεσοθεραπεία επίσης, είτε ετερόλογη είτε αυτόλογη (δηλ. PRP με το αίμα του ασθενούς), είναι μια αγαπημένη τεχνική για να φρενάρουμε την αφυδάτωση, την δημιουργία λεπτής ρυτίδωσης, τις δυσχρωμίες και άλλα σημάδια γήρανσης ή φωτογήρανσης.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή η ανάγκη της αντιοξειδωτικής φροντίδας του δέρματος λόγω της ηλιοέκθεσης και αυτή περιλαμβάνει θεραπείες όπως το καλοκαιρινό peeling ή άλλες ΑΝΤΙΟΧ θεραπείες. Στην φαρέτρα του δερματολόγου φυσικά υπάρχουν το γνωστό σε όλους ΒΟΤΟΧ, το υαλουρονικό οξύ, τα νήματα APTOS, laser εφαρμογές για ανάπλαση του δέρματος, σύσφιξη ή για την αντιμετώπιση κηλίδων .

Υπάρχουν ανώδυνες θεραπείες προσώπου και σώματος;

Σαφώς και υπάρχουν! Τελευταία οι μελέτες τείνουν προς προϊόντα έξυπνα και όχι απαραίτητα ενέσιμα που κάνουν αντιγήρανση ανώδυνα και ευχάριστα. Δυο τέτοιες ανώδυνες και εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες για το πρόσωπο, είναι η PRX και η Royal skin. Η PRX είναι προϊοντική θεραπεία με αποτελέσματα κάτι ανάμεσα σε peeling και μεσοθεραπεία. Είναι πρωτόκολλο 5 θεραπειών αλλά από την πρώτη εφαρμογή είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Θα έλεγα ότι είναι ιδανική θεραπεία προετοιμασίας για νύφες. Η Royal Skin είναι συνδυασμός φωτοευαίσθητου GLYCO-ALA και φωτοθεραπείας, με θαυμάσιο αποτέλεσμα χωρίς κόπο και πόνο.

Τέλος σε σχέση με τις θεραπείες σώματος υπάρχουν αρκετά μηχανήματα για να μας βοηθήσουν, αλλά επειδή πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη, θα έλεγα ότι είναι τεράστιας σημασίας η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και το νερό που πρέπει να ξεπερνάει τα 2 λίτρα καθημερινά. Τα μηχανήματα από μόνα τους δεν είναι ικανά να φτιάξουν ένα όμορφο κορμί.

Ποιες είναι οι ασφαλέστερες ενέσιμες θεραπείες, που πραγματοποιούνται στο δέρμα;

Οι πεπτιδικές θεραπείες, είναι ενέσιμες και δεν έχουν καμία απολύτως ανεπιθύμητη ενέργεια, καμία παρενέργεια και κανένα περιορισμό. Εφαρμόζονται για αντιγήρανση στο κάτω βλέφαρο, αλλά και συνολικά στο πρόσωπο και τον λαιμό. Επίσης αντιμετωπίζουμε το διπλοσάγονο, την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Και μεσοθεραπείες προσώπου ή σώματος που έχουν CE είναι όλες ασφαλείς (γιατί κυκλοφορούν πολλές που δεν έχουν έγκριση CE).

Οι γυναίκες στη εμμηνόπαυση τι πρέπει να προσέχουν στο δέρμα τους;

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν πιο λεπτό, πιο ευαίσθητο και πιο χαλαρωμένο δέρμα. Λεπτή ρυτίδωση κάτω από τα μάτια, ρινοπαρειακές ρυτίδες, άδεια ζυγωματικά, χαλάρωση στο λαιμό αλλά και γενικότερα στο σώμα.

Τα μαλλιά αραιώνουν και κάποιες φορές εμφανίζεται ακμή λόγω ορμονικής ανισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και ανδρογόνων. Για αυτό οι γυναίκες αυτής της ηλικίας πρέπει να συμβουλεύονται τον δερματολόγο τους ώστε να φρενάρουν την γήρανση με τις μεθόδους που διαθέτουμε πλέον σε όλα τα σύγχρονα δερματολογικά ιατρεία.

Θα τονίσω την ανάγκη για βαθιά ενυδάτωση, την χρήση εξειδικευμένων καλλυντικών και αναφέρω ξανά την ανάγκη για άσκηση. Τέλος οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρειάζονται αντιοξειδωτικές θεραπείες είτε από του στόματος, είτε με την μορφή αισθητικών πράξεων, πολύ περισσότερο από τις νεότερες γυναίκες.

Για κάθε γυναίκα υπάρχει διαθέσιμο υλικό και μέθοδος που να ταιριάζει στις ανάγκες, αρκεί να απευθύνεται στους ειδικούς και να μην παρασύρεται  από την τιμή ή την διαφήμιση, επαγγελματιών που δεν είναι η εξειδίκευσή τους η Αισθητική Ιατρική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης