Θάνος Ξυδόπουλος
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό SARS-COV-2. Τα φάρμακα χορηγούνται με βάση την εμπειρία από την Κίνα και σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες.
Με βάση απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα τηρηθεί συγκεκριμένη διαδικασία για την αγωγή ασθενών που νοσούν από τον COVID -19 και παραμένουν σπίτι. Θα ακολουθείται ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο και η συνταγογράφηση θα γίνεται από γιατρούς της κοινότητας (συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ, οικογενειακούς γιατρούς) ή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι και θα τους παρακολουθούν στη συνέχεια.
Η φαρμακευτική αγωγή θα χορηγείται έπειτα από τη συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των υπό θεραπεία κρουσμάτων στην κοινότητα. Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία άμεσα, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ.
Η χλωροκίνη, η οποία φαίνεται ότι έχει κάποια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, χορηγείται στα ελληνικά νοσοκομεία και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι την έχουν ήδη λάβει, ορισμένοι εκ των οποίων σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ανέφερε για τη χλωροκίνη στη χθεσινή ενημέρωση: «Νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα τις επόμενες 10 ημέρες. Έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προκειμένου να πούμε με βεβαιότητα ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς το έχουμε προμηθευτεί και στη χώρα μας, με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας, και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, παρά να το χορηγήσουμε στους ασθενείς».
Στο μεταξύ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία Κέντρα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, τα οποία θα διαχειριστούν περιστατικά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα και με δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, τα επόμενα 24ώρα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα τηλεϊατρικής για την παρακολούθηση των ασθενών.