Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Δρετάκης*

Πόνος στο γόνατο; Πότε είναι κάτι το περαστικό και πότε η επέμβαση αποτελεί μονόδρομο; Η αρθροσκόπηση γόνατος σίγουρα έχει φέρει επαναστατικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και τραυματισμών του γόνατος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόνος στο γόνατο που εμφανίζεται πολλές φορές μετά από κάποια δραστηριότητα και επιδεινώνεται είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να μας ανησυχήσει.  Πολλές φορές ο πόνος μπορεί να έχει προέλθει μετά από κάποιον μικρό τραυματισμό κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας  αλλά μπορεί και να συμβαίνει μετά από κάποια επιπλέον δραστηριότητα στην δουλειά μας ή ακόμα και μετά από επίμονο γονάτισμα ή βαθύ κάθισμα.  Πολλές φορές ο πόνος εστιάζεται στο έσω σημείο του γόνατος ή στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος.   Είναι συχνό ο πόνος να εμφανίζεται σε συνδυασμό κάμψης και στροφής του γόνατος όπως είναι η κίνηση του γόνατος που πραγματοποιούμε όταν μπαίνουμε και βγαίνουμε από το αυτοκίνητο. 

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί πλήρως με μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας χωρίς να παραμείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.  

Η αρθροσκόπηση γόνατος  έχει αναδειχθεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα του ορθοπεδικού χειρουργού για τη διάγνωση και για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων και τραυματισμών του γόνατος. Όμως, ποιοι έχουν ανάγκη από την αρθροσκόπηση του γόνατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος; 

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής κάμερας στην άρθρωση του γόνατος, μέσω μιας μικρής τομής λίγων χιλιοστών. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δει τις εσωτερικές δομές του γόνατος με ευκρίνεια 4Κ όπως τους συνδέσμους, τους χόνδρους και τους τένοντες και τα οστά  χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιήσει μεγάλες τομές. Μέσω αυτής της μικρής τομής, εισέρχονται επίσης και ειδικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της βλάβης.  Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός των γύρω ιστών, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια, συντομότερη αποθεραπεία και ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. 

Πότε εφαρμόζεται η Αρθροσκόπηση Γόνατος; 

Η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματοποιείται είτε για να αντιμετωπίσει τραυματισμούς, είτε εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος. Οι κυριότεροι τραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση γόνατος είναι: 

  • Η ρήξη μηνίσκου

Οι τραυματισμοί στον μηνίσκο είναι συχνοί και μπορούν να προκαλέσουν πόνο, οίδημα και περιορισμένη κινητικότητα. Οι μηνίσκοι αποτελούν μια φυσική ανάρτηση του γόνατος και είναι απαραίτητοι για την διατήρηση του φυσιολογικού μεσαρθρίου διαστήματος. Η ρήξη του μηνίσκου θα οδηγήσει στο μέλλον σε δυσλειτουργία και αρθρίτιδα του γόνατος. Πρέπει πάντα να ξέρουμε τι είδους πρόβλημα έχουμε στους μηνίσκους για να μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

  • Η ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου  χιαστού συνδέσμου

Οι τραυματισμοί σε αυτούς τους  συνδέσμους μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αστάθεια και αίσθημα κλειδώματος στο γόνατο. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αν δεν αντιμετωπιστεί με αρθροσκόπηση γόνατος οδηγεί πάντα σε σοβαρή αρθρίτιδα γόνατος και ανάγκη αρθροπλαστικής γόνατος.

  • Οι  βλάβες του χόνδρου του γόνατος

Η βλάβη  του χόνδρου μπορεί να προκύψει  από τραυματισμό ή από εκφύλιση λόγω καταπόνησης και υπέρχρησης. Οι βλάβες του χόνδρου που είναι το μαλακό τμήμα του οστού μέσα στην άρθρωση  μπορεί να οδηγούν σε  σε πόνο σημαντικό οίδημα και δυσκαμψία στο γόνατο.

  • Το εξάρθρημα επιγονατίδας

Η επιγονατίδα μπορεί να βγει με τραυματισμό από τη μηριαία τροχιλία προς τα έξω κατά τη διάρκεια της κίνησης του γόνατος. Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι επώδυνο και είναι πιθανό αν συμβεί να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υπάρχει μόνιμα αστάθεια  της επιγονατίδας. Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του σημαντικού προβλήματος. 

  • Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος συνήθως συμμετέχουν εκτός από τα οστά οι μηνίσκοι οι σύνδεσμοι και ο υμένας. Με την βοήθεια της αρθροσκόπησης γόνατος μπορούμε σε αρκετές  περιπτώσεις να  πραγματοποιήσουμε έναν αρθροσκοπικό καθαρισμό  του γόνατος που είναι γνωστός με τον όρο washout και να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλής λειτουργίας του γόνατος για πολλά χρόνια.     

Τέλος σε διάφορες άλλες παθήσεις όπως  η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η λαχνοοζώδης υμενίτιδα  η ουρική αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα αποτελούν καταστάσεις στις οποίες η αρθροσκόπηση γόνατος πραγματικά έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. 

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για την Αρθροσκόπηση Γόνατος; 

Αν και η αρθροσκόπηση αποτελεί μια άκρως επαναστατική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν από πόνο στο γόνατο. 

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για αρθροσκόπηση γόνατος:

Αποτυχημένη Συντηρητική Θεραπεία: Οι ασθενείς που έχουν δοκιμάσει συντηρητικές θεραπείες όπως ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή χωρίς επιτυχία μπορεί να επωφεληθούν από την αρθροσκόπηση γόνατος. 

Συγκεκριμένες Διαγνώσεις: Οι ασθενείς με συγκεκριμένες διαγνώσεις όπως τραυματισμοί του μηνίσκου, καταστροφή του χόνδρου, τραυματισμοί συνδέσμων μπορεί να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για αρθροσκόπηση γόνατος.

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων και τραυματισμών του γόνατος, προσφέροντας στους ασθενείς τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου και ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό για να καθορίσετε εάν η αρθροσκόπηση γόνατος είναι η σωστή επιλογή για τη δική σας περίπτωση. Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. 

Η αρθροσκόπηση γόνατος δεν απαιτεί νάρκωση δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο πέραν των ελάχιστων ωρών και δεν χρειάζεται σημαντικό χρόνο αποκατάστασης.         

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δρετάκης είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Διεθνής Εκπαιδευτής Ρομποτικής, Διευθυντής  Β Ορθοπ. Κλινικής Υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης