Υποχωρεί σταδιακά η αφρικανική σκόνη που έφτασε στη χώρα μας το τελευταίο διήμερο, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η οποία συνδυάστηκε με την άνοδο της θερμοκρασίας. Από νωρίς το πρωί σήμερα παρατηρήθηκε υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων P10, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία σε άτομα αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.

Η κα Μίνα Γκάγκα, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος και Διευθύντρια Α’ Πνευμολογικής Κλινικής και πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε: «Η αφρικανική σκόνη σε μεγάλες ποσότητες, όπως είναι αυτές τις ημέρες, μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη και τους πνεύμονες. Όταν την εισπνέουμε, μικρά σωματίδια φτάνουν στους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή, μερικές φορές και δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε προβλήματα στην καρδιά. Μεγαλύτερα σωματίδια ερεθίζουν τη μύτη και βέβαια ερεθίζουν τα μάτια. Είναι καλό να αποφεύγουμε την έκθεση που γίνεται με τις εξόδους ή πρέπει να βγαίνουμε έξω με μάσκα, αυτό ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν ιστορικό πνευμονολογικής ή καρδιακής νόσου. Αν υπάρξουν προβλήματα επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε, ωστόσο, ότι αναμένεται δεύτερο κύμα αφρικανικής σκόνη από την ερχόμενη Κυριακή, το οποίο ωστόσο θα είναι πιο ελαφρύ.

Η αφρικανική σκόνη δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για όσους δεν έχουν κάποιο νόσημα, αλλά τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον θεράποντα ιατρό τους. Να σημειωθεί ότι μπορούν να επιβαρυνθούν κυρίως τα άτομα που έχουν άσθμα και ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια). Να σημειωθεί ότι τα μισά άτομα που που έχουν ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν ότι έχουν την ασθένεια.

Πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά. Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε, τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και προκαλούν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα. Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, συστήνουν οι πνευμονολόγοι, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΕ) ανέφερε ότι «η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Σύμφωνα με την η ΕΠΕ, «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά συνιστά την παραμονή εντός κλειστών χώρων, συχνή ανανέωση του αέρα, καθαρισμός των φίλτρων στα κλιματιστικά και χρήση ιονιστή -καθαριστή της ατμόσφαιρας (αν είναι δυνατόν), ειδικά όταν εκεί διαβιούν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αναφέρεται ότι με τη χρήση ιονιστή απομακρύνονται η σκόνη και τα μικροσωματίδια από τον αέρα, ενώ παράλληλα αποσυντίθενται βλαβερά μικρόβια και βακτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης ανέφερε: «Η σημερινή επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με την μετεωρολογική πρόβλεψη ότι η θερμοκρασία θα φθάσει στους 25 βαθμούς Κελσίου -τη μεγαλύτερη θερμοκρασία από το 2001 γι’ αυτήν την εποχή- και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας και ειδικά από τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε περιοχές με ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα, με βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και αυξημένη λειτουργία κινητήρων εσωτερικής καύσεως, πρέπει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και η έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Είναι προτιμότερη η παραμονή σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους, ενώ αν εμφανιστούν φαινόμενα δύσπνοιας να ζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης