Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές λένε ότι η πλήρης μεταγγίσεις αίματος μπορεί να είναι μια νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, αναφέρει ότι αυτή η θεραπεία μείωσε επιτυχώς την ανάπτυξη μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την ασθένεια στον εγκέφαλο ποντικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Claudio Soto, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston, είπε ότι η μελέτη υποκινήθηκε από τα προηγούμενα ευρήματά του ότι «τοξικά υλικά» στο αίμα ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να συμβάλουν στην εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από τη νόσο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαγονιδιακά ποντίκια που είχαν παράγοντες κινδύνου για νόσο Αλτσχάιμερ. Μετά από επαναλαμβανόμενες μεταγγίσεις από υγιή ποντίκια, οι ανέφεραν ότι ο σχηματισμός πλακών αμυλοειδούς εγκεφάλου στα διαγονιδιακά ποντίκια που μοντελοποιούσαν τη νόσο Αλτσχάιμερ μειώθηκε κατά 40-80%.

Σε ηλικιωμένα ζώα με νόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν βελτίωση της ικανότητας χωρικής μνήμης και επιβράδυνση της ανάπτυξης πλακών αμυλοειδούς. Ο ακριβής μηχανισμός του πώς αυτές οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να επηρεάζουν τον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών είναι ακόμα άγνωστος. Παρ’ όλα αυτά, ο Soto είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του εξεπλάγησαν από το μέγεθος του θεραπευτικού οφέλους χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Soto τόνισε ότι οι μελέτες που χρησιμοποιούν μοντέλα ποντικών είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την ανάλυση της αποτελεσματικότητας μιας θεραπευτικής στρατηγικής. «Φυσικά, τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι, επομένως θα πρέπει να δείξουμε ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί στην πραγματική ζωή με πραγματικούς ασθενείς, εξήγησε. «Η αλλαγή πλήρους αίματος, όπως κάναμε σε αυτή τη μελέτη, δεν είναι εφικτή στους ανθρώπους».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο τεχνολογίες επί του παρόντος στην κοινή ιατρική πρακτική που μπορεί να λειτουργήσουν -η πλασμαφαίρεση, που ονομάζεται επίσης θεραπευτική ανταλλαγή πλάσματος και η αιμοκάθαρση. «Προς το παρόν προσαρμόζουμε αυτές τις τεχνικές για μελέτες σε ποντίκια και εάν λάβουμε θετικά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα θα είναι να ξεκινήσουμε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», είπε ο Soto.

Αν και το αποτέλεσμα της μελέτης είναι συναρπαστικό, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες στο νεαρό αίμα συμβάλλουν στη μείωση των εγκεφαλικών αλλαγών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης