Όχι, η οστεοπόρωση επηρεάζει μία στις δύο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί όμως και να αφορά και πολύ νεότερες.

Η οστεοπόρωση είναι η συνηθέστερη μεταβολική πάθηση των οστών. Τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα καθώς προκαλεί μείωση της πυκνότητάς τους δηλαδή οστικής μάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δίνει κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα ξεκινούν όταν πλέον έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, τα οποία μπορεί να είναι πόνοι στην πλάτη και τα οστά. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να δημιουργούνται και κατάγματα στα οστά, κυρίως στο ισχίο, στον καρπό και στους σπονδύλους.

Γι αυτό θα πρέπει προληπτικά να κάνουμε εξετάσεις για την οστεοπόρωση.  

Πώς γίνεται η διάγνωση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ειδικές μεθόδους μέτρησης και απεικόνισης της πυκνότητας των οστών που επιτρέπουν στον γιατρό να αξιολογήσει την κατάστασή τους. Η κυριότερη εξέταση είναι η μέτρηση της οστικής μάζας που μας δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οστά μας. Μια εξέταση που πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση;

·        Οι γυναίκες που μπαίνουν ή βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση.

·        Οι γυναίκες που ακολουθούν   κακή διατροφή και δεν τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.

·        Γυναίκες που έχουν χάσει  απότομα βάρος ή ήταν πάντα πολύ αδύνατες .

·        Η χρόνια λήψη κορτιζόνης.

Κατάταξη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση κατατάσσεται  ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Έτσι έχουμε την πρωτογενή και  τη δευτερογενή οστεοπόρωση. Στην πρωτογενή οστεοπόρωση, η νόσος οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε διάφορες φάσεις της ζωής μας (π.χ. εμμηνόπαυση). Στη δευτερογενή οστεοπόρωση αιτιολογικός παράγοντας είναι κάποια νόσος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη ).

Η πρωτογενής οστεοπόρωση σε συνέχεια διακρίνεται σε τύπου Ι ( που συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση ) και στην τύπου ΙΙ (γεροντική – με την πάροδο της ηλικίας).

Πώς μπορεί μια γυναίκα να προλάβει με φυσικό τρόπο την οστεοπόρωση ;

Καθημερινά, κατά την εμμηνόπαυση, η γυναίκα χρειάζεται να παίρνει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου η οποία αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια γάλα, ένα γιαούρτι και 50 gr σκληρό τυρί (η φέτα έχει λιγότερο ασβέστιο από τη γραβιέρα).

Επειδή πολλές γυναίκες δεν επιθυμούν να καταναλώνουν τόσα γαλακτοκομικά προϊόντα, αναγκάζονται να παίρνουν σκευάσματα ασβεστίου σε χάπια.

Η γυμναστική και ιδιαίτερα το τρέξιμο βοηθάει τη γυναίκα να έχει γερά οστά. Αντίθετα η καθιστική ζωή μειώνει την πυκνότητα των οστών.

Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται σήμερα για την καλύτερη θεραπεία της οστεοπόρωσης;

Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί αυτοί που ακολουθούν την κατάλληλη διατροφή, η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Όμως για την καλύτερη θεραπεία της υπάρχουν :

·        Σκευάσματα ασβεστίου

·        Καλσιτονίνη

·        Οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστερόνη

·        Φώσφορο και φθόριο

Ας μην ξεχνούμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από … την πρόωρη θεραπεία…. Για αυτό , επισκεφτείτε έγκαιρα τον γιατρό σας, για μια εξέταση που πρέπει να γίνεται σε όλες τις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση.

Η Βασιλική Χατζηραφαήλ είναι μαιευτήρας – γυναικολόγος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης