του Σωτήρη Αδαμίδη,

Συνολικά 246 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν σήμερα από διαβήτη, ενώ το 2025 θα φθάσουν τα 380 με τη μεγαλύτερη αύξηση να την περιμένουμε στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Κάθε χρόνο άλλα επτά εκατομμύρια αναπτύσσουν διαβήτη ο οποίος είναι η τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως.

– Η Ινδία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, η Αμερική και η Γερμανία έχουν το μεγαλύτερο αριθμό διαβητικών στον κόσμο.

– Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από αιτίες σχετικές με το διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Κάθε 10 δευτερόλεπτα δυο νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη.

– Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τις διαταραχές που αφορούν το μεταβολικό σύνδρομο κάθε χρόνο.

– Οι μισοί και πλέον σχεδόν διαβητικοί δε γνωρίζουν ότι πάσχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το 80% των διαβητικών τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με δίαιτα και άσκηση!

Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» (Μάρτιος 2009) και βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε δεκάδες χώρες του κόσμου, αναφέρεται από τον καθηγητή Whitlock G. ότι οι παχύσαρκοι ζουν δέκα χρόνια λιγότερο! Μάλλον δε συμφέρει να το αγνοήσουμε σαν διαπίστωση.

Στην πραγματικότητα ένας στους τέσσερις θανάτους από έμφραγμα η εγκεφαλικό στους μεσήλικες και ένας στους δεκαέξι από καρκίνο οφείλονται στα περιττά κιλά!

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη μετά την Ιταλία στην παιδική παχυσαρκία.

Η ελάττωση του βάρους κατά 30% προλαµβάνει ή θεραπεύει το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και δεν µπορούµε να πετύχουµε µόνιµη και σταθερή µείωση του βάρους, αν δεν αντιµετωπίσουµε το µεταβολικό σύνδροµο! Το αδυνάτισµα περνά υποχρεωτικά από τη συνάντηση µαζί του.

Σήμερα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο υπέρβαρα άτομα στον κόσμο και 300 εκατομμύρια παχύσαρκα.

Μετά την ηλικία των 25 ετών για κάθε έτος που περνά ο οργανισμός μας χρειάζεται 1% λιγότερες θερμίδες.

Για να καεί μισό κιλό λίπους πρέπει να ληφθούν 3500 θερμίδες λιγότερες.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν μέχρι 5 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακό επεισόδιο (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), όταν μεγαλώσουν (πριν την ηλικία των 65 ετών).

Μέρος του μεταβολικού συνδρόμου είναι και η υπέρταση, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Από ένα δισεκατομμύριο παγκοσμίως υπερτασικούς σήμερα η εκτίμηση της WHO (παγκόσμια οργάνωση υγείας) για το 2025 είναι πάνω από 1.5 δις, ή το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 25 ετών.

Σε παγκόσµιο επίπεδο:

– 7 εκατοµµύρια άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο λόγω υπέρτασης.
– 4.5 σχεδόν λόγω διαταραχών των λιπιδίων.
– 2.7 από µη κατανάλωση φυτικών προϊόντων.
– 2.6 λόγω παχυσαρκίας και σχεδόν.
– 2 εκατοµµύρια, επειδή δεν ασκούνται, ενώ
– Κάθε δύο δευτερόλεπτα χάνεται ένας άνθρωπος από πάθηση του καρδιαγγειακού (καρδιοπάθειες-εγκεφαλικά).

Ας μην ξεχνάμε ότι:

– Οι περισσότεροι διαβητικοί χάνουν τη ζωή τους από τις επιπλοκές του διαβήτη (στεφανιαία νόσος, υπέρταση, εγκεφαλικό).

– Το να έχει κάποιος διαβήτη ισοδυναμεί με το να έχει ήδη περάσει μια καρδιακή προσβολή.

– Ο διαβήτης είναι υπεύθυνος για το 8% των νέων περιστατικών τύφλωσης στους ενήλικες και κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ 24.000 χάνουν την όρασή τους εξ αιτίας του.

– Λόγω της διαβητικής νευροπάθειας στο 60-70% των πασχόντων χάνεται η αισθητικότητα με αποτέλεσμα σιωπηλά εμφράγματα (εμφράγματα χωρίς συμπτώματα), ακρωτηριασμούς και αιφνίδιους θανάτους.

– Η τελικού σταδίου βλάβη των νεφρών (όπου οι νεφροί των διαβητικών παύουν να λειτουργούν με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεταμόσχευση ή τεχνητό νεφρό για να ζουν) είναι επίσης μια σκληρή πραγματικότητα που μόνο στην Αμερική οδηγεί χιλιάδες σε ανάγκη αιμοκάθαρσης.

– Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη το 12% του γενικού πληθυσμού.

– Συνολικά ο διαβήτης αναδεικνύεται σε σοβαρή παγκόσμια επιδημία και βασική αιτία θανάτου για περίπου 7 εκατομμύρια άτομα ετησίως.

– Σήμερα πάσχουν από διαβήτη –λόγω της ραγδαίας αύξησης της συχνότητας της νόσου– 285 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλ. το 6.6% του πληθυσμού της γης), έναντι 151 το 2000 και το 2030 θα νοσούν περίπου 438 εκ., με τους μισούς να μην το γνωρίζουν!

– Η επιβάρυνση των ετήσιων προϋπολογισμών υγείας σε όλα τα κράτη της υφηλίου υπολογίζεται σήμερα σε 376 δις $ και το 2030 σε πάνω από 490 δις. (στοιχεία από: 20th World Diabetes Congress, Montreal, Canada 18-22 October 2009).

Αλλά αν αυτή είναι η δυσάρεστη πλευρά, υπάρχουν και τα καλά νέα! Όλες οι επιπλοκές των διαβητικών, των παχύσαρκων και των υπερτασικών, άρα και όσων πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να προληφθούν! Στη μελέτη UKPDS φάνηκε καθαρά ότι για κάθε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1C –που αντιστοιχεί στα επίπεδα του σακχάρου των 2-3 μηνών που προηγήθηκαν– οι θάνατοι λόγω διαβήτη μειώνονταν κατά 25% (!), ενώ οι επιπλοκές από τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα κατά 35%.

Πηγή: «Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης» του Σωτήρη και της Σοφίας Αδαμίδη από τις εκδόσεις Σταμούλη.

*Ο Σωτήρης Αδαμίδης είναι διευθυντής παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και πρόεδρος της ESoDiMeSo (European Society of Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity.)

*Η Σοφία Αδαμίδη είναι γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και αντριπρόεδρος της ESoDiMeSo.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης