Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, η υποχρέωση, διά νόμου, των παραγωγών επεξεργασμένων τροφίμων να μειώσουν το επίπεδο αλατιού που περιέχεται στα προϊόντα τους μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση μέχρι και 18%, των περιστατικών εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Η μελέτη προτρέπει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές και όχι προαιρετικές περικοπές του αλατιού στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς η διατροφή που έχει υψηλά επίπεδα αλατιού συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά. Οι ενήλικες, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι γραμμάρια αλατιού την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές χώρες του κόσμου (Η.Π.Α., Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.) έχουν υιοθετήσει κάποιο πρόγραμμα μείωσης του αλατιού.

Οι Αυστραλοί ερευνητές, με επικεφαλής τη Λίντα Κόμπιακ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο βρετανικό περιοδικό καρδιολογίας «Heart», υπολόγισαν ότι η εθελοντική περικοπή του αλατιού από πλευράς των βιομηχανιών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει μια μείωση σχεδόν 1% στα εμφράγματα, περίπου υπερδιπλάσια σε σχέση με τη μείωση κατά 0,5% που δημιουργούν οι απλές διατροφικές συμβουλές στον πληθυσμό. Αν όμως οι περικοπές λάβουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, τότε η μείωση των εμφραγμάτων θα ήταν περίπου 20πλάσια (περίπου18%).

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν εδώ και χρόνια η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης