Απορία εκφράζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για μειωμένη κάλυψη νοσηλίων των ασφαλισμένων με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο.
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας κάνει λόγο για «τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δεν συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν».
Ο κ. Βαρνάβας αναφέρει επίσης ότι στη δημόσια υγεία υπάρχουν δεκάδες προβλήματα που προκαλούνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία οι πολιτικές υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας κυρίως πρακτικές πρόληψης. Ως τέτοιες πρακτικές, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «εννοούμε την ενημέρωση, την πειθώ και τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια».
Όπως αναφέρει ο κ. Βαρνάβας, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα γνωστότερα από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία οι ανεπτυγμένες κοινωνίες καταβάλλουν σήμερα πολύ μεγάλο τίμημα.
«Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».
«Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα» καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.
Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτικές οι εξετάσεις για καρκίνο
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Αυγούστου 2015, 12:46