Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis είναι έτοιμη να υλοποιήσει την τεχνολογία του «έξυπνου» χαπιού.

Η φαρμακοβιομηχανία θα ζητήσει εντός των επόμενων μηνών έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, για την κυκλοφορία ενός καινοτομικού χαπιού που θα περιέχει ένα «τσιπάκι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρώτη φάση, η νέα τεχνολογία θα δοκιμαστεί σε ένα από τα καθιερωμένα φάρμακα της εταιρείας, το οποίο λαμβάνεται από τους ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση. Αυτό θα γίνει, για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το νέο όργανο (τσιπ) ως ξένο. Ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωσε ότι, στη συνέχεια, η ίδια τεχνολογία του ενσωματωμένου τσιπ θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε πολλά άλλα χάπια.

«Προχωράμε στη δημιουργία ενός φαρμάκου με τσιπ για τους ασθενείς με μεταμόσχευση και ελπίζουμε ότι στους επόμενους 18 μήνες θα μπορέσουμε να το έχουμε έτοιμο, για να ζητήσουμε τη σχετική άδεια από τις ρυθμιστικές Αρχές, τουλάχιστον στην Ευρώπη» ανέφερε ο υπεύθυνος ανάπτυξης Τρέβορ Μάντελ, μιλώντας σε ιατρικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Η Novartis συμφώνησε φέτος τον Ιανουάριο να πληρώσει 24 εκατ. δολάρια, για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία «τσιπ μέσα σε χάπι» που ανέπτυξε η μικρή εταιρεία βιοϊατρικής έρευνας Proteus Biomedical με έδρα την Καλιφόρνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μικροσκοπικό τσιπ Proteus (Πρωτέας), μέσα στο χάπι, ενεργοποιείται από το οξύ του στομάχου και στέλνει πληροφορίες σε ένα μικρό επίδεσμο-πλακέτα πάνω στο δέρμα, που με τη σειρά της μεταδίδει τα ιατρικά δεδομένα σε ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή σε κάποιον γιατρό μέσω του Ίντερνετ. Το «τσιπάκι» μπορεί να συλλέξει μια πληθώρα βιομετρικών πληροφοριών, όπως τον σφυγμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτιότητα των κινήσεων κ.α..

Επειδή ο «Πρωτέας» απλώς πρόκειται να προστεθεί σε ένα υπάρχον φάρμακο, η Novartis δεν προτίθεται να κάνει εξαρχής πλήρεις κλινικές δοκιμές για το νέο φάρμακο. Θα κάνει απλώς τα λεγόμενα τεστ βιο-ισοδυναμίας, για να αποδείξει ότι το χάπι με το τσιπ δεν διαφέρει από το αρχικό χωρίς το τσιπ.

Με ποιο τρόπο, όμως, θα διασφαλίζονται τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα των ανθρώπων, από τη στιγμή που στοιχεία σχετικά με την υγεία τους θα μεταδίδονται μέσα από το σώμα τους;

Όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, οι ρυθμιστικές Αρχές δεν είναι αρνητικές στην ιδέα ενός χαπιού με τσιπ, όμως εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης