Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Autonoma της Μαδρίτης έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι το μήνα. Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών την ημέρα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 19%. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού, πέντε έως εφτά φορές την εβδομάδα, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 12%.

Οι μελετητές εξέτασαν 83.076 γυναίκες. Οι εθελόντριες ξεκίνησαν τη συμμετοχή τους το 1980 χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας, διαβήτη ή καρκίνου. Κάθε δυο έως τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ορισμένες τροφές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που διήρκεσε 24 χρόνια, σημειώθηκαν 2.280 εγκεφαλικά επεισόδια.

Στις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή διέκοψαν το κάπνισμα, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών ή περισσότερο την ημέρα, συνδεόταν με μείωση κατά 43% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις καπνίστριες, η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ συνδέθηκε με μείωση μόνο 3% του κινδύνου.

Η καφεϊνη σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η αιτία της μείωσης του εγκεφαλικού. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τσάι και αναψυκτικά με καφεΐνη δεν είχαν την ίδια μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.