Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καφέ και τσάι φαίνεται πως αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αυξανόμενες ενδείξεις.
Επιπλέον, η προστασία μπορεί να μην οφείλεται στην καφεΐνη, καθώς τη μεγαλύτερη επίδραση έχει ο καφές χωρίς καφεΐνη, σημειώνουν ερευνητές στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine».
Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 18 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 500.000 ανθρώπους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία ή τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσαγιού την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά το ένα πέμπτο ή και περισσότερο.
Η ίδια ποσότητα καφέ χωρίς καφεΐνη είχε ακόμα μεγαλύτερη επίδραση, μειώνοντας τον κίνδυνο κατά το ένα τρίτο.
Ο διαβήτης τύπου 2, συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 και παρουσιάζεται όταν ο οργανισμός μπορεί ακόμα να παράγει ινσουλίνη, αλλά όχι αρκετή, ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν δρα αποτελεσματικά. Η αντιμετώπιση του διαβήτη 2 γίνεται με υγιεινή διατροφή και αυξημένη άσκηση.
Επιπρόσθετα, συχνά απαιτείται υγιεινή διατροφή, φαρμακευτική αγωγή και η ινσουλίνη.
Αν τα ευρήματα αποδειχτούν ότι ισχύουν, οι γιατροί θα μπορούσαν να αρχίσουν αν συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ασκούνται περισσότερο, καθώς και να ελέγχουν το βάρος τους, ανακοίνωσαν οι ερευνητές. Όταν οι ερευνητές συνδύασαν και ανέλυσαν τα στοιχεία παρατήρησαν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που καταναλωνόταν ημερησίως, μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 7%.
Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Rachel Huxley, από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ στην Αυστραλία, δήλωσε ότι λόγω των ευρημάτων για τον καφέ χωρίς καφεΐνη η σχέση δεν είναι πολύ πιθανό να συνδέεται αποκλειστικά με την καφεΐνη. Αντίθετα, μπορεί να ευθύνονται άλλα συστατικά στον καφέ και το τσάι, όπως το μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά.
Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, ο εντοπισμός του ενεργού συστατικού αυτών των ροφημάτων θα ανοίξει ενδεχομένως νέες οδούς για την πρόληψη του διαβήτη.
Η δρ. Victoria King, του Ιδρύματος «Diabetes» στη Βρετανία, δήλωσε ότι χωρίς πλήρη γνώση σχετικά με άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον διαβήτη τύπου 2, στους συμμετέχοντες της έρευνας, όπως το επίπεδο άσκησης και η διατροφή-καθώς και των πιθανών ωφέλιμων συστατικών των δυο ροφημάτων- δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πού οφείλεται η επίδραση.