Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου του Έξετερ υποστηρίζουν ότι ο ύπνος καθιστά περισσότερο προσβάσιμες τις αναμνήσεις και ενισχύει την ανθρώπινη ικανότητα ανάκλησής τους.
Εθελοντές που συμμετείχαν σε σχετικό πείραμα κλήθηκαν να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λέξεις που τους είχαν ειπωθεί είτε πριν από τον βραδινό τους ύπνο είτε έπειτα από 12 ώρες χωρίς καθόλου ύπνο.
Εκείνοι που είχαν κοιμηθεί θυμήθηκαν πολύ ευκολότερα τις λέξεις σε σχέση με όσους είχαν μείνει άυπνοι.
Ο δρ Νίκολας Ντάμεϊ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Έξετερ, είπε: «Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητές μας να θυμηθούμε ξεχασμένες πληροφορίες. Το γεγονός ότι η μνήμη ενισχύεται μετά τον ύπνο ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάποιες αναμνήσεις ανακαλούνται στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι στη διάρκεια του ύπνου μας αξιολογούμε πληροφορίες που κρίνουμε ως σημαντικές».
Ο Ντάμεϊ τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διακριβωθεί η λειτουργία αυτή, αλλά εκτιμά ότι η ενίσχυση της μνήμης προέρχεται από τον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκληση αναμνήσεων. Στη διάρκεια του ύπνου, οι πρόσφατα καταγεγραμμένες πληροφορίες «ξεκλειδώνονται» και αναπαράγονται στο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ενεπλάκη αρχικά στην καταγραφή τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Cortex».