Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος στο Ωνάσειο, έχει ταυτίσει διεθνώς το όνομα του με ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα δημόσιας υγείας, η εξέλιξη του οποίου και το είδος των αποφάσεων που λαμβάνονται, θα επηρεάσουν τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Ο λόγος για τα εναλλακτικά του καπνού νέα προϊόντα, τα οποία υπόσχονται -και έχουν καταφέρει σε αξιοσημείωτα ποσοστά- να «αποσπάσουν» τους καπνιστές από τη συνήθειά τους και να τους προσφέρουν μια κατά πολύ λιγότερο βλαβερή επιλογή πρόσληψης νικοτίνης, ώστε να μειωθεί τελικά το μέγεθος της βλάβης στη δημόσια υγεία αλλά και να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός συγκεκριμένα έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά 50 (!) μελέτες, σε συνεργασία με ελληνικά και διεθνή μεγάλα ινστιτούτα και πανεπιστήμια, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία.

Παράλληλα έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες συνέδρια σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει προσκληθεί από ειδικές δημόσιες επιτροπές για τη δημόσια υγεία να εκφράσει τις απόψεις του γύρω από το ζήτημα. Σε ξένα ΜΜΕ δε, σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, φιλοξενούνται συνεντεύξεις του γύρω από το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφού αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο ειδήμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό διότι το ζήτημα των εναλλακτικών του καπνού προϊόντων αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού, δεδομένης της κρισιμότητάς του: Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ή ασθενούν σοβαρά λόγω του καπνίσματος, ενώ τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας για τη διακοπή του που επιτυγχάνονται με τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αποτελεί το πιο επιτυχημένο μέσο διακοπής του καπνίσματος, με διπλάσιο ποσοστό από τα τσιρότα ή τα άλλα υποκατάστατα νικοτίνης), υποχρεώνουν τους «ανοιχτόμυαλους» επιστήμονες και διαμορφωτές της πολιτικής να εξετάσουν εάν αυτό το μέσο αποτελεί αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως η «ευκαιρία του αιώνα».

Το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, για παράδειγμα, έχει διαμορφώσει ολόκληρη την πολιτική του γύρω από το πόρισμα των επιστημόνων ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερό του καπνίσματος, όπερ σημαίνει ότι αξιοποιεί στο έπακρο τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα επιστημονικά πορίσματα, προκειμένου να πετύχει τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα, αλλά και τη δραστική μείωση του αριθμού των καπνιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστημονικά πορίσματα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, βάσει των πολλών ερευνών του, που έχουν καθορίσει μάλιστα και τη γενική αντίληψη που υπάρχει γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σχετικές έρευνες και ανακοινώσεις έχει πραγματοποιήσει και σε ελληνικά συνέδρια. 

«Με βάση τα ευρήματά μας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει θετική επίδραση στη δημόσια υγεία, με τον τρόπο που χρησιμοποιείται κι από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Συγκεκριμένα, πλέον ατμιστής δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα (62,2%), ενώ μόλις το 0,2% αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο», τόνιζε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο: Πρόληψη, Προαγωγή, Ποιότητα».

Επίσης, «στην Ελλάδα, αν και έχουμε τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος σε όλη την Ε.Ε., ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή πολιτική κατά των εναλλακτικών προϊόντων ελάττωσης της βλάβης. Όμως δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, διότι έτσι ουσιαστικά αποθαρρύνουμε ενεργά τον καπνιστή από το να χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά προϊόντα που μπορούν να τον βοηθήσουν», δήλωνε ο ιατρός στον φακό του zougla.gr, κατά τη διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας,

Πρόσφατα δε, είχε παρέμβει στην ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει διατάξεις  αναφορικά με τη ρύθμιση των μη-νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων. 

«Πολύ πίσω η Ελλάδα – Αδυναμία να περάσει το σωστό μήνυμα στους καπνιστές»

Όμως, σχετικά με τη θέση της χώρας μας για το ζήτημα αυτό, σχολιάζει: «Στην Ελλάδα, παρόλο που γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος τόσο όσο αφορά την υγεία των πολιτών όσο και το οικονομικό κόστος, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η έρευνα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Κι όχι μόνο αυτό, η μοναδική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική μας ομάδα έχει εν πολλοίς αγνοηθεί από τους νομοθέτες. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική που ακολουθείται και τα μηνύματα που μεταδίδονται στους πολίτες, κυρίως στους καπνιστές, φοβάμαι πως είναι επιζήμια για τη Δημόσια Υγεία.

»Η εξίσωση του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, παραπλανητική και επιζήμια για την υγεία των καπνιστών οι οποίοι τελικά θεωρούν πως τα συμβατικά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το ίδιο βλαβερά. Κατά συνέπεια, αποτρέπονται και αποθαρρύνονται από τη χρήση ενός σημαντικά λιγότερου βλαπτικού εναλλακτικού προϊόντος που θα ελλατώσει τις επιπτώσεις στην υγεία τους και που θα έχει οφέλη που θα μπορούν να αντιληφθούν οι ίδιοι ακόμη και σε μερικές εβδομάδες».

Όσον αφορά δε στις εντυπώσεις του από τις πολλές συμμετοχές του σε συνέδρια όλου του κόσμου, ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός σχολιάζει στο zougla.gr: «Ο κόσμος αλλάζει όσο επιβεβαιώνονται τα δεδομένα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια και που υποστηρίζουμε εδώ και καιρό όσοι ασχολούμαστε από την αρχή με την έρευνα πάνω στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Σήμερα υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί οργανισμοί που επίσημα αναγνωρίζουν πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έιναι σημαντικά λιγότερα βλαπτικά από το κάπνισμα.

»Αρκετές χώρες έχουν αναστείλλει προηγούμενες απαγορεύσεις στην πώληση νικοτινούχων ηλεκτρονικών τσιγάρων και μάλιστα χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς αναγνωρίζουν πλεόν τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην εξάλειψη του καπνίσματος».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης