Από τα αρχαία χρόνια η κατανάλωση αλκοόλ ήταν συνυφασμένη με το φαγητό του ανθρώπου. Από την αρχαιότητα αμέτρητα αγγεία απεικονίζουν παραστάσεις δείπνου και της ταυτόχρονης κατανάλωσης κρασιού.
Στις μέρες μας, η χρησιμοποίησή του στη μαγειρική πολλές φορές είναι δεδομένη και σχεδόν πάντοτε μαζί με το φαγητό υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό στο τραπέζι σαν συνοδευτικό. Πολλές φορές, η καλή παρέα και το καλό φαγητό μάς οδηγούν σε υπερκατανάλωση. Στις θερμίδες, λοιπόν, του φαγητού (και των πολλών λιπαρών που περιέχονται σε πολλά από αυτά) προστίθενται και αυτές από το αλκοόλ.
Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας και διασπάται από τον οργανισμό, αποδίδοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σχεδόν διπλάσιες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες /γραμμάριο) και ελάχιστα λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες / γραμμάριο).
Η διαφορά όμως είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από αντιδράσεις στο σώμα του ανθρώπου και μόνο ένα ποσοστό τους θα μετατραπεί σε ενέργειά τους. Αντίθετα, το αλκοόλ θα εισέλθει στον οργανισμό, θα αποδώσει την ενέργεια που περιέχει και τα παράγωγά του θα αποβληθούν από το σώμα.
Στο μεσοδιάστημα μπορεί να μας έχει κάνει να αισθανθούμε όμορφα, αλλά πολλές φορές (όταν υπερβούμε κάποια όρια) θα μας… χαρίσει ένα τεράστιο πονοκέφαλο.
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη