Το κοινό κρυολόγημα συνοδεύει συνήθως τις απότομες αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Η εποχιακή διακύμανση μπορεί να αφορά το άνοιγμα των σχολείων και τον “κακό καιρό”, ο οποίος παρακινεί τους ανθρώπους να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, που δεν αερίζονται επαρκώς και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου.

Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα, οι δράστες είναι συνήθως οι ρινοϊοί, που φταίνε για την πρόκληση του 10% έως 40% των κρυολογημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και συνήθως συγχέεται με τη γρίπη. Βασική διαφορά τους είναι η συμπτωματολογία. Υψηλός πυρετός και μυϊκοί πόνοι συνήθως αφορούν γρίπη και όχι κοινό κρυολόγημα.

Τα παιδιά εμφανίζουν περίπου πέντε έως επτά κρυολογήματα το χρόνο. Ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα κρυολογήματα είναι τόσο συχνά στα παιδιά, είναι επειδή τα παιδιά περνούν το χρόνο τους στο σχολείο ή σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας, όπου βρίσκονται σε στενή επαφή με άλλα παιδιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Ένας άλλος λόγος είναι γιατί τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα κατά των κρυολογήματων. Σε οικογένειες με παιδιά στο σχολείο, ο αριθμός των κρυολογήματων σε κάθε παιδί μπορεί να φτάσει τα 12 ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην κολλήσετε:
– Αποφύγετε να βρίσκεστε σε κλειστό χώρο με άτομα που έχουν κοινό κρυολόγημα
– Διατηρείστε την υγιεινής του στόματος
– Χρησιμοποιείστε χαρτομάντηλα μιας χρήσης
– Καθαρίστε σχολαστικά τα χέρια (πλύσιμο, χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών)
– Μην αγγίζετε επιφάνειες σε κοινόχρηστους χώρους με τα χέρια σας – αν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας
– Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας. Ο πιο κοινός τρόπος να “κολλήσετε” είναι αγγίζοντας το πρόσωπο, κυρίως τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας.
– Να είναι ρουτίνα η τακτική απολύμανση των επιφανειών στο σπίτι σας
– Αερίζετε συχνά όλων των εσωτερικών χώρων
– Καταναλώστε φρέσκα φρούτα (πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ κλπ)]
– Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Τρόφιμα όπως το μάνγκο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, η παπάγια, τα κάσιους και τα τροπικά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
– Τρώτε γιαούρτι,πιστεύεται ότι βοηθάει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
– Φάτε λίγη σούπα κοτόπουλου κάθε λίγο και λιγάκι κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου. Αυτή η τροφή θεωρείται οτι έχειπροληπτικές και θεραπευτικές δυνάμεις κατά του κοινού κρυολογήματος
– Σταματήστε το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα
– Αποφύγετε έκθεση στο ψύχος (ένδυση με τα κατάλληλα ρούχα, ούτε πολύ ελαφρά, ούτε πολύ βαριά)
– Ενυδατώστε τις ρινικές διόδους. Συχνό πλύσιμο της μύτης με φυσιολογικό ορό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακρυά το κοινό κρυολόγημα
– Κοιμηθείτε αρκετά κατα την διάρκεια της ψυχρής περιόδου ώστε να ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα
– Το φιλί κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι αμαρτία. Πρέπει να αποφύγετε τη στενή και παρατεταμένη επαφή με κάποιον που έχει ένα κοινό κρυολόγημα.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης