Ζήσης Ψάλλας
Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες διερευνούν μια διατροφική θεραπεία σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι Ramon Velazquez και Salvatore Oddo, μαζί με τους συναδέλφους τους στο ερευνητικό κέντρο νευροεκφυλιστικών νόσων ASU-Banner (NDRC), εξέτασαν τις επιπτώσεις της χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που μπορεί να βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης.
Η χολίνη εκτελεί ένα χημικό μετασχηματισμό, μετατρέποντας την επιβλαβή ομοκυστεΐνη στη χρήσιμη μεθειονίνηΗ μελέτη επικεντρώνεται σε ποντίκια που έχουν εκτραφεί για να παρουσιάσουν συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν τα ποντίκια αυτά λαμβάνουν υψηλή χολίνη στη διατροφή τους, οι απόγονοι τους παρουσιάζουν βελτιώσεις στη χωρική μνήμη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της χολίνης φαίνεται να είναι διαγονιδιακά, όχι μόνο προστατεύοντας τους ποντικούς που λαμβάνουν συμπληρώματα χολίνης κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, αλλά και των απογόνων αυτών των ποντικών. Ενώ η δεύτερη γενιά δεν έλαβε συμπληρώματα χολίνης, αποκόμισε τα οφέλη της θεραπείας, πιθανώς λόγω κληρονομικών τροποποιήσεων στα γονίδιά τους. Η διερεύνηση τέτοιων επιγενετικών μεταβολών μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για πιο συναρπαστικές κατευθύνσεις έρευνας και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης ενός ευρέος φάσματος διαγονιδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου του εμβρυϊκού αλκοολισμού και της παχυσαρκίας.
Η χολίνη προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ με δύο τουλάχιστον τρόπους, οι οποίοι διερευνώνται στη νέα μελέτη.
Πως η χολίνη προστατεύει τον εγκέφαλο
Πρώτον, μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να δράσει ως ισχυρή νευροτοξίνη, συμβάλλοντας στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου. Η ομοκυστεΐνη είναι γνωστό ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ και βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα σε ασθενείς με τη νόσο. Η χολίνη εκτελεί ένα χημικό μετασχηματισμό, μετατρέποντας την επιβλαβή ομοκυστεΐνη στη χρήσιμη μεθειονίνη.
Δεύτερον, η χολίνης κάνει λιγότερο ενεργά τα μικρογλοία, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από τον εγκέφαλο. Ενώ οι λειτουργίες εκκαθάρισης είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου, τα πολύ δραστικά μικρογλοία μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νόσου Αλτσχάιμερ. Η υπερ-ενεργοποίηση προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο νευρώνων. Η χολίνη μειώνει αυτή την ενεργοποίηση προσφέροντας περαιτέρω προστασία από τις καταστροφές τύπου Αλτσχάιμερ.
Τα ευρήματα εμφανίζονται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Molecular Psychiatry.