Ζήσης Ψάλλας
Λίγα λεπτά αναρρίχησης σκαλοπατιών, σε σύντομα διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα από κινησιολόγους του McMaster University και του University of British Columbia, στον Καναδά.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, υποδηλώνουν ότι σχεδόν όλοι μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
«Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να ενσωματώνουν “σνακ άσκησης” στην ημέρα τους», λέει ο Martin Gibala, καθηγητής κινησιολογίας στο McMaster. «Όσοι εργάζονται σε ψηλά κτίρια γραφείων ή ζουν σε πολυκατοικίες μπορούν να ανέβουν ζωηρά σε μερικές σκάλες το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ ξέροντας ότι κάνουν μια αποτελεσματική προπόνηση».
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι σύντομες περίοδοι έντονης άσκησης ή η προπόνηση με σπριντ (SIT) είναι αποτελεσματικές όταν εκτελούνται με λίγα λεπτά ανάκαμψης μεταξύ των έντονων εκρήξεων, απαιτώντας συνολική χρονική δέσμευση περίπου 10 λεπτών.
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ήθελαν προσδιορίσουν αν οι έντονες περίοδοι ανεβάσματος σκαλιών που εκτελούνται ως σπριντ και συμβαίνουν στη διάρκεια της ημέρας επαρκούν για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, ενός σημαντικού δείκτη που συνδέεται με τη μακροζωία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Βελτίωση φυσικής κατάστασης
Μια ομάδα καθιστικών νεαρών ενηλίκων ανέβαινε ζωηρά σε σκαλοπάτια τριών ορόφων, τρεις φορές την ημέρα, ενώ μεσολαβούσαν τέσσερις ώρες. Οι ερευνητές συνέκριναν τη μεταβολή της ικανότητάς τους με μια ομάδα ελέγχου που δεν ασκούνταν.
«Γνωρίζαμε για τις προπονήσεις σπριντ, αλλά ήμασταν λίγο έκπληκτοι που είδαμε ότι η προσέγγιση των “σνακ σκαλοπατιών” ήταν επίσης αποτελεσματική», λέει ο Jonathan Little, επίκουρος καθηγητής του UBC. «Η έντονη αναρρίχηση σκαλοπατιών όταν πάτε να πιείτε ένα καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να είναι αρκετή για να ενισχύσει την φυσική κατάσταση στα καθιστικά άτομα».
Στο μέλλον, οι ερευνητές θέλουν να ερευνήσουν διαφορετικά πρωτόκολλα “σνακ άσκησης” με διάφορους χρόνους ανάκαμψης και την επίδραση που έχουν σε δείκτες που σχετίζονται με την υγεία, όπως είναι η πίεση του αίματος και η γλυκόζη του αίματος.