Οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μελλοντική γονιμότητα του γιου τους, βλάπτοντας το σπέρμα του, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, υπό τη Dr Cecilia Ramlau-Hansen του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Aarhus, ανέλυσε τις περιπτώσεις 350 νέων ανδρών ηλικίας 18 έως 21 ετών και διαπίστωσε ότι το επίπεδο σπέρματος ήταν κατά 1/3 χαμηλότερο σε όσους προέρχονταν από μητέρες που έπιναν περισσότερα από 4 ποτά την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη.

Οι Δανοί ερευνητές, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη, υποστήριξαν πως αυτοί οι άνδρες μπορεί να συναντήσουν δυσκολία στη γονιμοποίηση. Οι γιατροί συνιστούν στις έγκυες να αποφεύγουν το αλκοόλ και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, η ποσότητα κατανάλωσης να μην ξεπερνά τα 2 ποτά ανά εβδομάδα. Ως ποτό θεωρείται μια μπίρα, ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μια μερίδα άλλου αλκοολούχου.

Η έρευνα σε δείγματα σπέρματος διαπίστωσε ότι οι άνδρες των οποίων οι έγκυες μητέρες έπιναν περισσότερο αλκοόλ είχαν την μικρότερη μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (25 εκατ./ml), ενώ το σπέρμα όσων οι μητέρες δεν έπιναν καθόλου είχε την μεγαλύτερη μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (40 εκατ./ml). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φυσιολογική πυκνότητα του σπέρματος είναι από 20 έως 40 εκατ./ml. Είναι, όμως, γνωστό ότι οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος, ακόμα κι εντός των φυσιολογικών ορίων, μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολη τη γονιμοποίηση.

Η Dr. Hansen δήλωσε ότι, αν η σχέση αλκοόλ-σπέρματος αποδειχτεί και από άλλες έρευνες, θα μπορούσε να εξηγήσει σε ένα βαθμό, γιατί η ποιότητα του σπέρματος έχει πέσει κατά τις τελευταίες δεκαετίες.