Υπάρχει η γενική πεποίθηση πως η κυτταρίτιδα δεν είναι μία ασθένεια της εποχής μας αλλά ένα τερτίπι του γυναικείου σώματος, που «βασιλεύει» χάρη στον σύγχρονο τρόπο ζωής, το λεγόμενο lifestyle. Όπως όμως και να την ορίσουμε, τα συμπτώματά της δεν έπαψαν ποτέ να ενοχλούν τις ανά τον κόσμο γυναίκες, ασχέτως, φυλής, χρώματος, ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, μορφωτικού επιπέδου, κλπ.

Oι περισσότερες από τις γυναίκες θεωρούν πως η εμφάνιση της «φλούδας πορτοκαλιού» στους μηρούς, στους γλουτούς ή στα γόνατα είναι η τιμωρία τους για τις πάμπολλες αναξιοποίητες συνδρομές στο γυμναστήριο, για την αυτόματη πλέον κίνησή τους να παίρνουν το ασανσέρ αντί για τις σκάλες, ή να οδηγούν, αντί να χρησιμοποιούν τα πόδια τους, για την αδυναμία να πούνε όχι στη σοκολάτα. Χωρίς να σημαίνει πως αυτές οι μικρές καθημερινές «αμαρτίες» είναι η αιτία 100%. Η αλήθεια για την κυτταρίτιδα κρύβεται αρκετά πιο βαθιά.

Είναι η κυτταρίτιδα ένα γυναικείο προνόμιο;

Αν παρατηρήσουμε μια εγκάρσια τομή του ανθρώπινου δέρματος, θα δούμε πως κάτω από την επιδερμίδα και το χόριο βρίσκονται οι στιβάδες του λιπώδους ιστού. Στην ανώτερη στιβάδα του, αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στο χόριο, η φύση είχε την… έμπνευση να κατανείμει και να οργανώσει διαφορετικά τον λιπώδη ιστό στο γυναικείο σώμα από ό,τι στο ανδρικό. Στους άνδρες είναι οργανωμένος σε μικρά ρομβοειδή τμήματα τα οποία ονομάζονται λόβια, εντός των οποίων βρίσκονται τα λιποκύτταρα. Λόγω της συγκεκριμένης αυτής διάταξής δεν μπορούν να αποθηκεύσουν παρά μικρή μόνον ποσότητα λίπους. Αντίθετα, στην πλειονότητα των γυναικών, τα λόβια του λιπώδους ιστού, ιδίως στην κοιλιά, στους γλουτούς στους μηρούς, και τα γόνατα είναι μεγάλα και έχουν σχεδόν οβάλ σχήμα.
Το προαναφερθέν σχήμα των λοβίων διευκολύνει τη εναπόθεση και την συσσώρευση του λίπους. Οταν συμβαίνει αυτό, τα λιποκύτταρα διογκώνονται και πιέζουν τον συνδετικό ιστό που τα περικλύει. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η έναρξη του προβλήματος. Τα διογκωμένα λιποκύτταρα συμπιέζουν με τον όγκο τους τη μικροκυκλοφορία τόσο του αίματος, όσο και της λέμφου εμποδίζοντας κατΆ αυτόν τον τρόπο τη μεταφορά του οξυγόνου, και ως εκ τούτου, την καλή οξυγόνωση των κυττάρων, επιβραδύνοντας συγχρόνως την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η παρουσία των τοξινών κάνει τις ίνες κολλαγόνου του συνδετικού ιστού σκληρές και άκαμπτες (το φαινόμενο της ίνωσης), ή τις βοηθά να αποδομηθούν. Σταδιακά, οι σκληρές ίνες με το παγιδευμένο λίπος και τα συσσωρευμένα λεμφικά υγρά δημιουργούν ακανόνιστα εξογκώματα και βαθουλώματα (εντός των οποίων παγιδεύεται νερό) με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η γνωστή, αντιαισθητική όψη του «φλοιού του πορτοκαλιού».

Τι φταίει τελικά?

Η κυτταρίτιδα δεν κάνει ποτέ και για κανένα διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σωματότυπο και, όπως πιστεύουν οι βιολόγοι, είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία αφού γενετικοί λόγοι προδιάθεσης αλλά και η επίδραση των ορμονών ευνοούν τη δημιουργία της. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής, η διατροφή και οι συνήθειές είναι οι παράγοντες που βοηθούν και υποστηρίζουν με φανατισμό τη δημιουργία κυτταρίτιδας, καθώς και τη συστηματοποίηση της στα επίμαχα σημεία. Γι’ αυτό άλλωστε και την αποκαλούν «νόσο του σύγχρονου lifestyle».

Το παιχνίδι των ορμονών: Ο λιπώδης ιστός επηρεάζεται από τις απότομες μεταβολές των επιπέδων των οιστρογόνων, των «γυναικείων» δηλαδή ορμονών. Στην εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στην κλιμακτήριο και κατά τους πρώτους μήνες λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, τα οιστρογόνα ενεργοποιούν τη διαδικασία εναπόθεσης λίπους κυρίως στις περιοχές του στήθους, των γλουτών, των μηρών και της κοιλιάς, ενώ η προγεστερόνη ευνοεί την κατακράτηση υγρών, καταστάσεις που πολύ εύκολα οδηγούν στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Το σώμα και τα γονίδια: Στην πραγματικότητα, η κυτταρίτιδα δεν είναι μία απόλυτα κληρονομική νόσος. Πάντα, θα υπάρχει η γενετική προδιάθεση, και η διαφοροποίηση στον τρόπο που δημιουργείται και σχηματοποιείται ο λιπώδης ιστός. Οταν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας, ευρυαγγειών, ή φλεβίτιδας, και προστεθούν και άλλοι, εξωγενείς, περιβαλλοντικοί παράγοντες, τότε η εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Το στρες δηλητηριάζει, διότι εκτός των άλλων που θα αναφερθούν στη συνέχεια, βοηθά στην μαζική δημιουργία ελευθέρων ριζών. Η αδρεναλίνη είναι η σωτήρια ορμόνη με την οποία ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει καταστάσεις ανησυχίας, στρες. Σε περιόδους όμως έντονου και παρατεταμένου στρες, η υπερβολική έκκριση αδρεναλίνης μπορεί να εμποδίσει την απελευθέρωση σακχάρων από τα λιποκύτταρα και να ευνοήσει τη συσσώρευση λίπους και τη δημιουργία συστηματοποιημένης κυτταρίτιδας σε περιοχές όπως το επάνω τμήμα της κοιλιάς, οι μηροί, οι γοφοί, και οι γλουτοί.

Ο καφές και το τσιγάρο: Είναι παράδοξο αλλά, μολονότι η καφεΐνη αποτελεί ένα από τα βασικότερα ενεργά συστατικά των προϊόντων κατά της κυτταρίτιδας, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, ή αναψυκτικών τύπου κόλα δημιουργεί κυτταρίτιδα. Σύμφωνα με τους Μοριακούς Βιολόγους, η καφεΐνη που περιέχουν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με το στρες, με αποτέλεσμα τη διαρκή έκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης από τον οργανισμό, η οποία ακολουθείται από την έκκριση κορτικοστεροειδών, προκαλώντας, συνεπώς, και τη συσσώρευση λίπους. Επίσης, η νικοτίνη του τσιγάρου όπως προαναφέραμε, δυσχεραίνει την οξυγόνωση των κυττάρων και τη μικροκυκλοφορία, και ως εκ τούτου,ευνοεί τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και προσθέτει τοξίνες που δεν παροχετεύονται εύκολα. Δημιουργεί, δηλαδή, το ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία και τον σχηματισμό κυτταρίτιδας.
Η «καθιστική» ζωή: Το λεμφικό μας σύστημα λειτουργεί με αντλίες που βοηθούν τη λέμφο να κυκλοφορεί. Οι μύες των ποδιών όταν βρίσκονται σε κίνηση είναι μια από αυτές τις αντλίες. Οι ατέλειωτες όμως ώρες μπροστά στον υπολογιστή, η ακινησία του καναπέ, η παντελής απουσία σωματικής άσκησης, ουσιαστικά διακόπτουν αυτό το σύστημα αντλιών, το λεμφικό υγρό συσσωρεύεται και λιμνάζει Έτσι, οι τοξίνες που συσσωρεύονται μπλοκάρουν τον λιπώδη ιστό, προσφέροντας, κατΆ αυτόν τον τρόπο, στη κυτταρίτιδα το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Τα λίπη, η γλυκόζη και οι δίαιτες: Το σώμα μας έχει ανάγκη από λίπος για να αποκομίσει ενέργεια και να προστατευτεί από πιθανές ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ποσότητες που χρησιμοποιεί είναι πολύ μικρές. Το υπόλοιπο λίπος το αποθηκεύει για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μόνον που στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε αυτή η ανάγκη δεν εμφανίζεται ποτέ. Με τις δίαιτες «γιο-γιο», την απότομη δηλαδή αυξομείωση του σωματικού μας βάρους, όπως και με τη συνήθειά μας να παραλείπουμε γεύματα, ο οργανισμός μας θεωρεί πως βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας και αποθηκεύει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες λίπους, με σαφή προτίμηση στα λιποκύτταρα των γλουτών και των μηρών. Στις ίδιες περιοχές κατευθύνονται αυτόματα με τη μορφή γλυκόζης και τα κάθε λογής σάκχαρα που καταναλώνουμε πάνω από τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μας και μετατρέπονται σε λίπος.

Τα συντηρητικά, και το ταχυφαγεία: Ο οργανισμός μας διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα ενζύμων που διευκολύνουν την πέψη και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών. Τα αμέτρητα όμως τυποποιημένα γλυκά, ποτά και σνακ, ή τα έτοιμα φαγητά που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στο διαιτολόγιό μας περιέχουν χημικά συστατικά, και συντηρητικά τα οποία δεν αναγνωρίζονται από τα ένζυμα του οργανισμού. Οι ουσίες αυτές δεν μεταβολίζονται εύκολα, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, προκαλούν κατακράτηση υγρών και διαταράσσουν την καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος, ευνοώντας κατά συνέπεια τη συσσώρευση λίπους και τη δημιουργία κυτταρίτιδας.

Τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα

Γιατί η κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος «προτιμούν» συγκεκριμένες περιοχές του σώματός μας ανεξάρτητα από το βάρος μας; Απάντηση δίνει το μικροσκόπιο. Στην επιφάνεια κάθε λιποκυττάρου μπορεί κανείς να παρατηρήσει μικροσκοπικές δομές οι οποίες ονομάζονται υποδοχείς. Οι υποδοχείς μοιάζουν με μικρές πόρτες, που άλλες επιτρέπουν τη λιπογένεση, την είσοδο δηλαδή του λίπους και την αποθήκευσή του, και άλλες διευκολύνουν τη λιπόλυση, δηλαδή την καύση των αποθηκευμένων λιπών. Ερευνες έχουν δείξει πως στο κάτω μέρος του γυναικείου σώματος -και στους άνδρες, στην περιοχή της κοιλιάς- η αναλογία των υποδοχέων της λιπογένεσης με αυτούς της λιπόλυσης είναι 5 προς 1, ενώ στα λιποκύτταρα του κορμού η σχέση είναι ακριώς αντίθετη. Τι σημαίνει αυτό; Αν αυξηθεί το σωματικό μας λίπος κατά 7 κιλά, τα 5 από αυτά θα συσσωρευτούν στο κάτω μέρος του σώματός μας και μόνο το 1 στο επάνω μέρος. Αντίθετα, αν χάσουμε 7 κιλά λίπους, τα 5θα φύγουν από τον κορμό και μόνο το 1 από την περιφέρεια!

Μολονότι η ιδιαιτερότητα αυτή εξηγεί κυρίως το πρόβλημα του τοπικού πάχους και της δευτερογενούς λιποδυστροφίας, από το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα έχει άμεση σχέση με την παρουσία λίπους εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι κάνει εντονότερη την εμφάνισή της στα σημεία που «διαθέτουν» αυξημένες ποσότητες συστηματοποιημένου λιπώδους ιστού.
Κυτταρίτιδα έχει το 80 με 90% των γυναικών της γης και σχετικά πολύ σπάνια οι άντρες. Μάλιστα όπως λένε οι βιολόγοι οι λευκές γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούμε από ότι οι Ασιάτισσες και οι Αφρικανές.

 Επανερχόμαστε στο θέμα μας λοιπόν. Κυτταρίτιδα σύμφωνα με έρευνες έχουν μεγάλη προδιάθεση να παρουσιάσουν οι γυναίκες της Μεσογείου από όλες τις υπόλοιπες γυναίκες.
Η κυτταρίτιδα δεν έχει άμεση σχέση μόνο με το αυξημένο σωματικό βάρος. Κυτταρίτιδα δεν έχουν μόνο οι παχύσαρκες γυναίκες, έχουν και οι πολύ αδύνατες.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για να εξηγηθεί το φαινόμενο της κυτταρίτιδας και όλες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία της παίζει η συσσώρευση οιστρογόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι να διενεργούνται τέτοιες αλλαγές στο υποδόριο λίπος ώστε να καταστρέφεται η αρχιτεκτονική των ιστών και εμφανίζονται τα λακκάκια.

Οι άντρες δεν παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα διότι δεν συσσωρεύουν οιστρογόνα σε συγκεκριμένα σημεία και επιπλέον η αρχιτεκτονική δομή του λιπώδους ιστού τους έχει διαφορετική διάταξη (διαγώνια προς το δέρμα) με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η κυτταρίτιδα.

Γιατί οι γυναίκες;

Είναι γεγονός λοιπόν ότι περισσότερο οι γυναίκες και πολύ λιγότερο οι άντρες παραπονιούνται για πρόβλημα κυτταρίτιδας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εξωτερικών παραγόντων, π.χ. λόγω κακής διατροφής, αλλά έχει να κάνει και με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο ανδρικός και ο γυναικείος οργανισμός επιτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες.
Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει μικρές αποθήκες λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα τα αντιαισθητικά λακκάκια.
Η τάση που παρατηρείται στο γυναικείο σώμα για δημιουργία κυτταρίτιδας οφείλεται σε ένα μικρό ποσοστό και στα γονίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή που γυμνάζονται εντατικά εμφανίζουν , έστω σε περιορισμένο βαθμό, κυτταρίτιδα.

Σε πρώτο στάδιο οι γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα ήταν προκαθορισμένο από την στιγμή που γεννήθηκαν να την αναπτύξουν. Η εμφάνισή της στα κορίτσια συμβαίνει για πρώτη φορά κοντά στην ηλικία των 14 ετών, οπότε υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει η κοπέλα καθώς το υποδόριο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει να λεπταίνει. Η κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζεται σε νέες μητέρες αμέσως μετά την γέννα και ακόμα στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κυτταρίτιδα τέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί σοβαρά και έχει πιθανόν διαταραχθεί το κυκλοφορικό σύστημα.
Οι άντρες σπανιότερα εμφανίζουν κυτταρίτιδα και αυτό εξαιτίας του πλέγματος των λιπωδών ιστών που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας.

Το πρόβλημα

Κάτω από το δέρμα υπάρχουν τουλάχιστον 3 επίπεδα λιπώδους ιστού. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στη στιβάδα του λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το συσσωρεμένο λίπος στην υποδόρια στιβάδα περιβάλλεται από συνδετικό ιστό και δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους που υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές αλλά όχι σε διαιτητικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού με το δέρμα με αποτέλεσμα να το τραβούν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι το αποτύπωμα που βλέπουμε απέξω.

Τα λιποκύτταρα στις δύο, τις πιο βαθιές στιβάδες λίπους είναι συνδεδεμένα σε ένα χαλαρό δίκτυο λιπώδους ιστού του οποίου ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και την άθληση. Αυτές οι δύο στιβάδες δεν είναι οι υπεύθυνες για την κυτταρίτιδα. ΣΆ αυτές και όχι στην υποδόρια, επεμβαίνουμε κυρίως με την λιποαναρρόφηση , γι΄ αυτό και η τελευταία δεν είναι η λύση στην κυτταρίτιδα. Μόνο αν συνδυαστεί με άλλες θεραπείες βοηθάει για να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Από τι εμφανίζεται

Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας της κυτταρίτιδας. Όμως σε αντίθεση με άλλα στοιχεία που είναι δυνατό να κληρονομήσουμε και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, όπως για παράδειγμα το χρώμα των μαλλιών μας, η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Η ανεπαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η επαρκής ποσότητα υπολογίζεται στα 7 ποτήρια καθημερινά. Οι μεγάλης διάρκειας στερητικές δίαιτες . Διατροφικές συνήθειες φτωχές σε θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας καθώς οι τοξίνες που παράγονται παγιδεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Αντίθετα μάλιστα με όσα υποστηρίζονται , ότι οι δίαιτες αστραπή καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, στην πραγματικότητα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της. Τα κορεσμένα λίπη είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κυτταρίτιδας καθώς μπλοκάρουν τις αρτηρίες αποτρέποντας την απομάκρυνση των τοξινών και των περιττωμάτων του οργανισμού.
Η ένταση και το στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους μυς αλλά και να συμβάλλουν στην δημιουργία της κυτταρίτιδας. Το άγχος επίσης μπλοκάρει τους ιστούς εμποδίζοντας την αποβολή των περιττωμάτων.

Το κάπνισμα δεν έχει αρνητικές επιδράσεις μόνο στην επιδερμίδα και στα πνευμόνια αλλά και στο δέρμα καθώς το αδυνατίζει. Επιπλέον, καταστρέφει τους συνδετικούς ιστούς κάτι που προκαλεί τα λακκάκια, κύριο χαρακτηριστικό της κυτταρίτιδας.

Μία φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαταράξει την εντερική λειτουργία του οργανισμού με τις παραπάνω συνέπειες. Διαιτητικά, διουρητικά ή χάπια κατά της αϋπνίας οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Τα αντισυλληπτικά επίσης αυξάνουν την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα διαστέλλουν τα λιπώδη κύτταρα που οδηγούν σε κατακράτηση του νερού. Αυτό σημαίνει τη μη αποβολή τοξινών και άρα τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Η άσκηση βελτιώνει τον τόνο των μυών , την κυκλοφορία του αίματος και πάνω απ΄όλα βοηθάει στη διάσπαση των «μπλοκαρισμένων» ιστών.                                      Η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία.
Οι ανωμαλίες στη λειτουργία του ήπατος.
Η δυσκοιλιότητα

Τα στάδια στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η σταδιοποίση στην κλίμακα κατά Nurnberger-Muller ταξινομεί την κυτταρίτιδα σε 4 στάδια.
Στάδιο 0: Καθόλου βαθουλώματα στο δέρμα όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή ξαπλώνει . Στο pinch test δεν παρατηρείται κανένα εντύπωμα στο δέρμα.

Στάδιο 1: Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, όμως με θετικό το pinch test.

Στάδιο 2: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και χωρίς τσίμπημα όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση , όχι όμως όταν βρίσκεται σε ξαπλωτή θέση.

Στάδιο 3: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και σε όρθια και σε ξαπλωτή θέση.

Υπάρχει λύση;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κυτταρίτιδα, αν κάνει την εμφάνισή της, δεν «εξαφανίζεται» με κάποια μαγικά κόλπα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Μπορεί απλώς να αντιμετωπιστεί, ιδίως στα πρώτα στάδια, και τα αντιαισθητικά σημάδια της στο δέρμα να περιοριστούν αισθητά. Απαιτούνται όμως συνδυασμένες κινήσεις από εξειδικευμένους θεραπευτές και, κυρίως, αλλαγή τρόπου ζωής. Οι λύσεις και οι θεραπείες που μας προσφέρονται, μολονότι έχουν θετικά αποτελέσματα, λειτουργούν μόνον επικουρικά.

Η βιομηχανία των καλλυντικών έχει επενδύσει τεράστια ποσά στη μελέτη των μηχανισμών της λιπογένεσης και της λιπόλυσης στα λιποκύτταρα καθώς και στην έρευνα και την αξιολόγηση των ενεργών συστατικών που αναστέλλουν και ενεργοποιούν, αντίστοιχα, αυτές τις διαδικασίες. Μελέτες έχουν δείξει πως η καφεΐνη, τα φύκια, πολλά φυτικά εκχυλίσματα, όπως είναι ο κισσός, το πράσινο τσάι, τα αιθέρια έλαια αλλά και πολλά μόρια χημικής προέλευσης που εμπλουτίζουν τις φόρμουλες των «αδυνατιστικών» προϊόντων διευκολύνουν τη διάσπαση των λιπών ενεργοποιώντας τους αντίστοιχους υποδοχείς, βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και έχουν αποσυμφορητική και συσφιγκτική δράση. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι ορατά και διαρκή μόνον εάν υπάρχει συνέπεια στη χρήση -σε όλη τη διάρκεια του χρόνου- και συνδυασμός με σωματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Το λεμφικό μασάζ είναι μια ήπια συμπληρωματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία της λέμφου και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες.

Η μεσοθεραπεία είναι μια παλιά και δοκιμασμένη φαρμακολογική μέθοδος, που εφαρμόζεται και στην αισθητική ιατρική για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας. Γίνεται με έγχυση με μικροβελόνες στο μεσόδερμα ενός κοκτέιλ από βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και εκχυλίσματα βοτάνων απευθείας στους πάσχοντες ιστούς. Τα συστατικά αυτά βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, συμβάλλουν στη διάσπαση των λιπών, μειώνουν τα οιδήματα και μαλακώνουν τους συνδετικούς ιστούς. Απαιτούνται 10 συνεδρίες και θεραπείες συντήρησης κάθε χρόνο.

Η ενδερμολογία είναι μια σχετικά νέα τεχνική (από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας) για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Μια ειδική συσκευή με κυλίνδρους (LPG) ανασηκώνει, αναρροφά και πιέζει το δέρμα, με στόχο να διασπάσει το συσσωρευμένο λίπος, να ενεργοποιήσει τον υποδόριο ιστό και να εξομαλύνει το ανάγλυφο της επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά έπειτα από 10-12 συνεδρίες -σε συνδυασμό πάντα με ήπια άσκηση και ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, απαιτείται τακτική συντήρηση για να μην επανέλθει η όψη «φλοιού πορτοκαλιού».

Οι ενέσεις λιπόλυσης. είναι μια νέα θεραπεία της αισθητικής ιατρικής για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους (ψωμάκια) και της κυτταρίτιδας. Βασίζεται στην PPC, μια ουσία που προέρχεται από τη σόγια και δρα παρόμοια με την αντίστοιχη ουσία που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Το ενεργό συστατικό διοχετεύεται με λεπτές βελόνες στον λιπώδη ιστό και διασπά το συσσωρευμένο λίπος σε μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία μέσα από μια σύνθετη διαδικασία φτάνουν στο συκώτι, μεταβολίζονται και αποβάλλονται. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 2-4 συνεδρίες και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα -σε συνδυασμό πάντα με άσκηση και δίαιτα- είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η λιποαναρρόφηση, καθώς και άλλες πιο σύγχρονες μέθοδοι είναι δημοφιλείς επεμβάσεις της αισθητικής χειρουργικής για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους, οι οποίες όμως δεν λύνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας -εκτός ίσως από την επιφανειακή ή παλμική λιποαναρρόφηση. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν νέες, μη επεμβατικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση αυξάνοντας τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων με τη βοήθεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων. Οι θεραπείες αυτές ολοκληρώνονται συνήθως με 4 συνεδρίες σε διάστημα ενός μήνα. Τα αποτελέσματα διαρκούν περίπου 6 μήνες.

Οδηγίες προς όλες τις ενδιαφερόμενες 

Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στη μη επιδείνωση της κυτταρίτιδας:
Πρέπει να πίνουμε το λιγότερο 2 λίτρα την ημέρα καθημερινά.
Να ελαττώσουμε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ. Αν παρόλα αυτά δεν το κάνουμε για κάθε κούπα καφέ ή τσάι πρέπει να πίνουμε 2 ποτήρια νερό.
Να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε, ειδικά με τοπικές ασκήσεις. Και επειδή το καλοκαιράκι βολεύει τρελά κολυμπήστε όσο πιο πολύ μπορείτε.
Να φροντίσουμε ώστε το 75% της τροφής μας να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Το υπόλοιπο 25% από κρέας, ψάρι, αβγά κ.τ.λ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο ειδικός που θα απευθυνθείτε να δει το πρόβλημα σας, πρέπει πρωτίστως να το σταδιοποιήσει και ανάλογα να αποφασίσει την στρατηγική αντιμετώπισης του. Σίγουρα ένας συνδυασμός τεχνικών θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό για την διάρκεια του αποτελέσματος είναι η συνέπεια στις θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος. Η συνήθης συμπεριφορά είναι ότι οι ενδιαφερόμενες κάνουν μια από τις μεθόδους μόνο πριν το καλοκαίρι και μόλις φτάσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σταματούν ως το επόμενο καλοκαίρι και έτσι την επόμενη σεζόν παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό κυτταρίτιδας που είχαν ένα χρόνο πριν. Η επανάληψη όχι μόνο διατηρεί το επιτευχθέν αποτέλεσμα αλλά συνεχώς και βελτιώνει το αποτέλεσμα .

Κάντε το τεστ και μάθετε σε ποιο στάδιο είστε.

Για να καταλάβετε αν έχει εμφανιστεί στο σώμα σας η κυτταρίτιδα, κάντε μόνες σας το λεγόμενο > ή τεστ τσιμπήματος που επιτρέπει πιο πολύ να διαπιστώσουμε αν έχουμε κυτταρίτιδα: Τσιμπήστε ελαφρώς το δέρμα σας με τον αντίχειρα και το δείκτη ή με τις παλάμες των χεριών σας για να πιάσετε μεγαλύτερη περιοχή. Αν έχετε κυτταρίτιδα, θα εμφανιστούν λακκάκια και έντονο ρυτίδωμα που θα σας θυμίζει την εξωτερική πλευρά μιας φλούδας πορτοκαλιού. Επειδή οι ιστοί που έχουν κυτταρίτιδα είναι πιο ευαίσθητοι, μπορεί να νιώσετε πιο κρύο από το υπόλοιπο σώμα όταν θα το αγγίξετε και πιο λευκό καθώς τον πιέζετε.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ.

1. Έχετε εμφανή σημάδια κυτταρίτιδας ?
Ναι Όχι

2. Η περιοχή της κυτταρίτιδας πονάει όταν την πιέζετε ?
Ναι Όχι

3. Έχετε κυτταρίτιδα σε διάφορες περιοχές του σώματος σας ?
 Ναι  Όχι  

4. Έχετε διαπιστώσει κυτταρίτιδα γύρω στο 25ο – 27ο έτος?
Ναι Όχι

5. Έχετε διαπιστωμένη κατακράτηση υγρών ?
Ναι Όχι  

6. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα δυσκοιλιότητας ?
Ναι Όχι 

7. Τα τελευταία 5 χρόνια οι αυξομειώσεις του βάρους σας ήταν άνω του 10% ?
Ναι Όχι

8. Πίνετε καθημερινά πολύ καφέ , αναψυκτικά, τύπου Cola ή συχνά αλκοολούχα ποτά ?
Ναι Όχι  

9. Λαμβάνετε ορμόνες ή αντισυλληπτικά ?
Ναι Όχι  

10. Είστε καπνίστρια ?
Ναι Όχι

11. Πίνετε λιγότερο από 10 ποτήρια νερό ημερησίως ?
Ναι Όχι 

12. Τρώτε πολλά ζωικά λίπη ή μακαρόνια, ψωμί κλπ ?
Ναι Όχι

13. Χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι στις τροφές που τρώτε ?
Ναι Όχι

14. Έχετε περισσότερους από 5 μήνες να γυμνασθείτε συστηματικά ?
Ναι Όχι 

 15. Συμπεριλαμβάνετε φρούτα & λαχανικά, καθημερινά στα γεύματά σας?
Ναι Όχι

16. Έχετε γενετική προδιάθεση για κυτταρίτιδα (GENO-TYPE DNA test)?
Ναι Όχι

17. Έχετε υποβληθεί σε Ολικό Έλεγχο Μεταβολισμού (Medifit test)?
Ναι Όχι

Όλες οι ερωτήσεις που απαντήθηκαν με > παίρνουν ΕΝΑ βαθμό.
Εάν έχετε 10 ή περισσότερους βαθμούς πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στο lifestyle σας, και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός – πυρηνικός βιολόγος

Επικοινωνία: theogiannaros@in.gr  και στο τηλ. 210- 9340880