Ζήσης Ψάλλας
Εάν έχετε δοκιμάσει ποτέ να χάσετε βάρος, πιθανότατα θα έχετε ακούσει ότι μια δραστική δίαιτα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε. Παρόλο που μπορεί αρχικά να χάσετε κιλά, δεν θα είστε σε θέση να διατηρήσετε το μειωμένο βάρος σε βάθος χρόνου και ίσως καταλήξετε να είστε βαρύτεροι από πριν.
Αλλά μια τελευταία έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Πολλοί άνθρωποι επιμένουν σε παραδοσιακές δίαιτες αρκετό καιρό για να επιτύχουν αποτελέσματα. Μερικοί επιλέγουν δραστικές δίαιτες, γνωστές επίσης ως προγράμματα υποκατάστασης γευμάτων (TDR: total diet replacement), που περιλαμβάνουν μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε 800-1200 ημερησίως (η συνηθισμένη πρόσληψη θερμίδων για γυναίκα είναι 2.000 θερμίδες και για άνδρα 2.500). Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτές τις δίαιτες δεν καταναλώνουν τίποτε άλλο παρά ειδικά σκευάσματα: σούπες, κρέμες και μπάρες για έως και 12 εβδομάδες.
Στην παρούσα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο «BMJ» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμμετείχαν 278 παχύσαρκα άτομα. Στους μισούς χορηγήθηκε ένα πρόγραμμα TDR διάρκειας 12 εβδομάδων, ενώ στους άλλους μισούς δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο απώλειας βάρους («συνήθης φροντίδα»).
Βελτίωση στην ποιότητα ζωής
Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι έλαβαν το πρόγραμμα TDR έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά, ενώ η ομάδα της συνήθους φροντίδας έχασε κατά μέσο όρο τρία κιλά. Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που βοηθά τους γιατρούς να εκτιμήσουν τον κίνδυνο του ασθενούς να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια, οι άνθρωποι της ομάδας TDR είχαν μειώσει σημαντικά τον βαθμό κινδύνου τους.
Η ομάδα TDR είχε επίσης σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Ίσως το πιο σημαντικό από όλα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα TDR ανέφεραν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής από ό,τι οι άνθρωποι στη συνήθη ομάδα φροντίδας.
Περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα TDR ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο ο αριθμός των πιο σοβαρών παρενεργειών ήταν παρόμοιος μεταξύ των ομάδων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που ήταν συχνότερες στην ομάδα TDR περιελάμβαναν δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, κόπωση και ζάλη.