Θάνος Ξυδόπουλος
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tampere έδειξαν για πρώτη φορά ότι η εγκεφαλική εμβολή ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο περιέχει DNA από παθογόνα του στόματος.
Οι ερευνητές ανέλυαν τις αναρροφήσεις θρόμβων που οι νευρο-επεμβατικοί ακτινολόγοι απομάκρυναν από 75 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, ως μέρος της επείγουσας θεραπείας.
Τα δείγματα μελετήθηκαν και έδειξαν ότι το 79% των θρόμβων περιείχε DNA από βακτήρια που προήλθαν από τα δόντια.
Η μελέτη αποτελεί μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Tampere, το οποίο εδώ και δέκα χρόνια ερευνά τις επιπτώσεις της βακτηριακής μόλυνσης στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η ερευνητική ομάδα έχει δείξει προηγουμένως ότι τα ίδια παθογόνα είναι παρόντα στις στενώσεις της στεφανιαίας αρτηρίας ασθενών που πέθαναν ξαφνικά, σε αναρροφήσεις θρόμβων και στο αρτηριακό αίμα ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε ρήγματα εγκεφαλικών ανευρυσμάτων και σε θρόμβους ασθενών με αρτηριακή και φλεβική θρόμβωση.
Η θρόμβωση της εγκεφαλικής αρτηρίας προκαλεί το 87% των εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι περισσότεροι θρόμβοι προέρχονται από την καρωτιδική αρτηρία από όπου ταξιδεύουν για να μπλοκάρουν την εγκεφαλική κυκλοφορία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια μεγάλη ποσότητα DNA από streptococcus viridans – φυσιολογικά βακτήρια στο στόμα – βρέθηκε σε εγκεφαλικούς θρόμβους, σε σύγκριση με τα φυσιολογικά δείγματα αίματος από τους ίδιους ασθενείς.
Στη στοματική κοιλότητα οι στρεπτόκοκκοι είναι αβλαβείς αλλά όταν εισέρχονται στην κυκλοφορία, μπορεί να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, λοιμώξεις των καρδιακών βαλβίδων.
Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου μπορούν να συνδεθούν απευθείας με διάφορους υποδοχείς αιμοπεταλίων, καθιστώντας τον ασθενή πιο επιρρεπή σε θρόμβους αίματος.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Journal of American Heart Association.