Ζήσης Ψάλλας
Οι ερευνητές βρήκαν ένα περίεργο όφελος για τους αιμοδότες: μειώνεται η ποσότητα ορισμένων χημικών στην κυκλοφορία του αίματος. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), αυτές τείνουν να μην αποδομούνται στη φύση. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.
Οι ερευνητές εξέτασαν 285 πυροσβέστες που εργάζονταν στην υπηρεσία Πυροσβεστικής Διάσωσης στην Βικτώρια της Αυστραλίας, οι οποίοι πρόσφεραν αίμα και πλάσμα κατά τη διάρκεια 12 μηνών. Οι πυροσβέστες εκτίθενται τακτικά σε PFAS μέσω του πυροσβεστικού αφρού και συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τους από τον γενικό πληθυσμό.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τόσο οι τακτικές δωρεές αίματος όσο και πλάσματος είχαν ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση των επιπέδων PFAS στο αίμα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου», είπε ο αιματολόγος Robin Gasiorowski, από το Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία. «Ενώ και οι δύο παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων PFAS, οι δωρεές πλάσματος ήταν πιο αποτελεσματικές και αντιστοιχούσαν σε μείωση 30%».
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 95 πυροσβέστες έδιναν αίμα κάθε 12 εβδομάδες, 95 πυροσβέστες έδιναν πλάσμα κάθε 6 εβδομάδες και 95 πυροσβέστες δεν έκαναν καμία δωρεά αίματος ή πλάσματος. Τα επίπεδα PFAS στην τελευταία ομάδα παρέμειναν αμετάβλητα.
Φαίνεται ότι επειδή τα PFAS συνδέονται με τις πρωτεΐνες στο αίμα, η μείωση της ποσότητας του αίματος μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να μειώσει τα επίπεδα του PFAS. Ωστόσο, είναι νωρίς για την έρευνα και χρειάζεται πολύ περισσότερη ανάλυση για μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων.
Τα PFAS δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόβλημα μόνο για τους πυροσβέστες. Μπορούν να βρεθούν παντού, από μπογιές μέχρι τηγάνια, και έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Όχι μόνο αυτές οι χημικές ουσίες εισχωρούν στο σώμα μας, αλλά φτάνουν επίσης σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης. Όπως υποδηλώνει το ψευδώνυμό τους -“πανταχού παρόντα χημικά”- αυτές οι ουσίες θα υπάρχουν για πολύ καιρό, επομένως πρέπει να μάθουμε περισσότερα με το τι έχουμε να κάνουμε.