Θάνος Ξυδόπουλος

Βάζοντας μια ζώνη γύρω από τα άκρα σας για να μειώσετε τη ροή του αίματος καθώς κάνετε προπόνηση μπορεί να φαίνεται ένας περίεργος τρόπος για να ενισχύσετε την αθλητική σας απόδοση, αλλά μια μελέτη δείχνει ότι κάνει ακριβώς αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη εγείρει επίσης το ενδεχόμενο η προπόνηση περιορισμένης ροής αίματος να είναι χρήσιμη για άτομα με διαβήτη τύπου 2 των οποίων οι μύες έχουν μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων εξαιτίας της μειωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη – ένα άτομο ευαίσθητο στην ινσουλίνη χρειάζεται μικρότερες ποσότητες ινσουλίνης για να μπει η γλυκόζη στα μυικά κύτταρα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η προπόνηση με μειωμένη ροή αίματος βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πως δουλεύει

Οι ερευνητές έβαλαν 10 ενεργούς άντρες να κάνουν στατικό ποδήλατο, τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Σε κάθε προπόνηση, οι άνδρες ολοκλήρωσαν εννέα διαστήματα διαδρομής δύο λεπτών ενώ ενδιάμεσα υπήρχε ένα λεπτό ξεκούρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένα πόδι πραγματοποίησε την άσκηση με μειωμένη ροή αίματος. Αυτό επιτεύχθηκε με την εφαρμογή μιας μανσέτας από νάιλον γύρω από το πόδι σε μια πίεση 180 mmHg, που ισοδυναμεί με τέσσερις έως οκτώ φορές την πίεση που υπάρχει σε μια κάλτσα συμπίεσης για τρέξιμο ή ποδηλασία. Το άλλο πόδι ασκήθηκε χωρίς μειωμένη ροή αίματος.

Ενώ τα δύο πόδια αύξησαν την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης μέχρι την εξάντληση, το πόδι που προπονήθηκε με μειωμένη ροή αίματος βελτιώθηκε κατά 11% περισσότερο από το άλλο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί λειτουργεί

Το να πιέζετε με νάιλον τα πόδια σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα – στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι οδυνηρό – αλλά αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι ασφαλές.

Με την εισαγωγή καθετήρων στα κύρια αιμοφόρα αγγεία των ποδιών των συμμετεχόντων στη μελέτη, σε συνδυασμό με μετρήσεις υπερηχογραφήματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πόδι που προπονήθηκε με μειωμένη ροή αίματος είχε καλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων ως αποτέλεσμα του μυός να “τραβάει” περισσότερη γλυκόζη από το αίμα. Αυτό είναι πιθανώς αποτέλεσμα πολλών μεταβολών στο εσωτερικό του μυός, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος και περισσότερων πρωτεϊνών που μεταφέρουν υδατάνθρακες στη μυϊκή μεμβράνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης