Ζήσης Ψάλλας

Τα τελευταία χρόνια, το σύστημα ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο έχει λάβει τεράστια προσοχή ως βασικό στοιχείο νέων θεραπειών για πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και η κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τη διαφορά μεταξύ του συστήματος ωκυτοκίνης στα θηλυκά και τα αρσενικά ζώα αλλά κανείς δεν έχει βρει με επιτυχία αποδεικτικά στοιχεία μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψή  μας ήταν μια μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο Ryoichi Teruyama αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Louisiana State University, οποίος ηγήθηκε της μελέτης

Οι κυτταρικοί υποδοχείς της ωκυτοκίνης υπάρχουν στην περιοχή του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη ρύθμιση της μητρικής συμπεριφοράς. Επιπλέον, η έκφραση των υποδοχέων της ωκυτοκίνης σε αυτά τα κύτταρα υπάρχει μόνο όταν υπάρχει οιστρογόνο. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στην πρόκληση της μητρικής συμπεριφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που πολλές πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει: ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ μιας αλλαγμένης έκφρασης των υποδοχέων της ωκυτοκίνης και της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό προκαλεί κακή υγεία της μητέρας και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά των καταθλιπτικών μητέρων κινδυνεύουν από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών, συναισθηματικών, συμπεριφορικών και ιατρικών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία που έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί. Περίπου 10-20% των γυναικών βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει πόρτες σε πιθανές νέες θεραπείες και φάρμακα για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό που στοχεύουν τον κυτταρικό υποδοχέα της ωκυτοκίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης