Μετά τα ενδιαφέροντα ευρήματα μιας ομάδας καθηγητών-ερευνητών του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Νεγκέβ στο Ισραήλ, οι οποίοι υπέβαλαν σε οξυγονοθεραπεία ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια, οι γιατροί δοκίμασαν την ίδια μέθοδο και σε άτομα με ελαφριά ή μέτρια κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια, τα οποία φανερώνουν πως υπήρξε αισθητή βελτίωσή τους, δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας, κάτι που αναφέρεται και στο τελευταίο τεύχος του διμηνιαίου περιοδικού Alef Magazine, που εκδίδεται στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ο φοιτητής ιατρικής Γεχούντι Μπλοχ, ο οποίος κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion, μίλησε για το συγκεκριμένο πείραμα λέγοντας ότι η μεθοδολογία υπήρξε απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική. Η διαδικασία μάλιστα ήταν ιδιαίτερα απλή. Οι πάσχοντες μπήκαν σε ένα δωμάτιο, όπου μέσω ειδικού σωλήνα εισέπνευσαν οξυγόνο σε πυκνότητα 40% αντί του 21% που είναι κανονικά η πυκνότητά του στον ατμοσφαιρικό αέρα. Τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πεσάχ Σβάρτσμαν, είχαν και οι ασθενείς με κατάθλιψη, οι οποίοι παρουσίασαν αίσθητή βελτίωση στην κατάστασή τους.

Η έρευνα πήρε την έγκριση από την ειδική επιτροπή ιατρικών πειραμάτων του Ελσίνκι της Σουηδίας και θα συνεχιστεί υπό την επίβλεψη του καθηγητή ψυχιατρικής του Ben-Gurion Γιούλι Μπερσούντσκι.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση της ελλειμματικής οξυγόνωσης του οργανισμού γενικότερα, και ειδικότερα του εγκεφάλου, με την κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων, που αποτελούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, με συνέπεια την εμφάνιση πολλών εγκεφαλικών-ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, ατονία, ευερεθιστότητα, αδιαθεσία και εξασθένιση των νοητικών ικανοτήτων.

Πηγή: govastileto.gr