Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,«η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πιθανόν καρκινογόνος».
Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.
Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει πως «το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται μαζί με παράγοντες, όπως ο καπνός και ο αμίαντος, στη λίστα των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνα με αυτά».
Συνολικά 34.000 θάνατοι από καρκίνο συνδέονται με κατανάλωση αλλαντικών
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.
Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτεςΤα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου». «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα» σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων». Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.
«Το δηλητήριο κρύβεται στη δόση και όχι στη δομή της ουσίας»
«Τα αλλαντικά διαφοροποιούνται από το κόκκινο κρέας διότι έχουν μέσα ως πρόσθετα κάποιες ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά. Συγκεκριμένα τα νιτρώδη άλατα.Αυτά τα χρησιμοποιούν και για χρώμα αλλά και για συντήρηση του προϊόντος. Μέσα στον οργανισμό δημιουργούν τις νιτροζαμίνες. Έτσι λοιπόν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και του στομάχου», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος Σφλώμος, καθηγητής χημείας τροφίμων του ΤΕΙ Αθηνών.«Το δηλητήριο κρύβεται στη δόση και όχι στη δομή της ουσίας. Κόκκινο κρέας θα πρέπει να καταναλώνουμε δύο φορές τον μήνα», προσθέτει.
Ακούστε τι δηλώνει ο κος Σφλώμος:
Δρ Καφάτος: «Λίγο κρέας και να αποφεύγουμε τα αλλαντικά»
Ο δρ Αντώνης Καφάτος, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρει:
«To κόκκινο κρέας, δηλαδή, μοσχάρι, κατσίκι και χοιρινό και τα αλλαντικά, αυτά έχουν σχέση με όλους τους καρκίνους πάνω από 50 – 60 %. Κυρίως γιατί περιέχουν το σίδηρο ο οποίος αυξάνει το εξειδωτικό στρες, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για όλα τα χρόνια νοσήματα.Μελέτες έχουν δείξει πως τρώγοντας λιγότερο κρέας αυξάνεται η μακροζωία. Τα αλλαντικά χρειάζονται προσοχή, περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Κρέας κόκκινο θα πρέπει να τρώμε το πολύ δύο φορές τον μήνα.Τα αλλαντικά θα πρέπει να τα αποφεύγουμε».
Παράλληλα ο κος Καφάτος αποκαλύπτει και τα αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Ακούστε τι δηλώνει ο κος Καφάτος:
«Τα αλλαντικά είναι μια κατηγορία τροφίμων την οποία πρέπει να καταναλώνουμε ελάχιστα»
Ο Ιωάννης Τσακνής ,καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων και διευθυντής της σχολής τεχνολογίας και διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας μεταξύ άλλων εφημερίδα τονίζει:
Ακούστε τι δηλώνει ο κος Τσακνής:
«Ξέρουμε περιπτώσεις που ζώα τρέφονταν με λάδια αυτοκινήτων»
Ακούστε τι δηλώνει ο κος Παναγιωτόπουλος: