Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Public Health Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν fast food και συσκευασμένα τρόφιμα έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη από αυτούς που τρώνε λίγο έως καθόλου.

Η έρευνα διήρκεσε 6 μήνες και πήραν μέρος 8.964 άτομα, τα οποία δεν είχαν πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικά φάρμακα στο παρελθόν ή έπασχαν από κατάθλιψη. Ως «junk food» ορίστηκαν τα τυποποιημένα προϊόντα (κέικ, κρουασάν, ντόνατς) και ως «fast food», φαγητά όπως pizza, hamburger και hot dog. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο «πρόχειρο φαγητό» έτρωγαν, τόσο μεγαλύτερη γινόταν η σύνδεση με την κατάθλιψη.

Βέβαια παρ όλη τη σύνδεση, το junk food δεν αποτελεί αίτιο αποκλειστικά για την κατάθλιψη. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωσαν περισσότερα τυποποιημένα φαγητά, έτειναν στο να μην έχουν σύντροφο, να είναι λιγότεροι ενεργοί και να μην έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή να τρώνε λιγότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο. Επίσης τείνουν να γίνουν καπνιστές και να δουλεύουν πάνω από 45 ώρες την ημέρα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία, συνδέονται με την κατάθλιψη και την κακή διάθεση» αποκαλύπτει η διαιτολόγος Mary Hartley και συμπληρώνει : « Oι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ, όπως φακές, φασόλια, σπανάκι, πορτοκάλια, σπαράγγια, αβοκάντο, σπόροι, ντομάτες, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Κανένας δεν πρέπει να τρώει junk food σε καθημερινή βάση. Όσο για τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια ώστε να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βελτιώσουν την υγεία τους. Να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, να γυμνάζονται, να μην καπνίζουν και να μην πίνουν υπερβολικά και να κοιμούνται αρκετά».

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου