Θάνος Ξυδόπουλος

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τον οικογενειακό γιατρό τους, ωστόσο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως όσοι δεν εγγραφούν θα έχουν επίσης κανονικά πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης το 2019. Αυτοί όμως που θα έχουν οικογενειακό γιατρό θα έχουν κάποια προτεραιότητα όσον αφορά τα ραντεβού τους στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οι 200 δωρεάν επισκέψεις με το προηγούμενο σύστημα δεν εφαρμοζόταν. Με ένα περίεργο τρόπο αυτές οι δωρεάν επισκέψεις εξαντλούνταν από τις πρώτες μέρες του μήνα και στην πραγματικότητα οι πολίτες στη συνέχεια που ήθελαν οποιαδήποτε υπηρεσία, πλήρωναν από την τσέπη τους. Άρα, δεν υπήρχε ένα σύστημα που παρείχε δωρεάν υπηρεσίες.

Το υπουργείο Υγείας θέλει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού να στηρίζεται σε ανθρώπους που έχουν οργανική σχέση με το δημόσιο. Επειδή όμως αυτό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες υπάρχει η συμπληρωματική συνεργασία με συμβεβλημένους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν έχουν υποχρέωση μόνο για 200 επισκέψεις, όπως παλιότερα, αλλά περίπου 320 επισκέψεις το μήνα. Κάθε επίσκεψη υπολογίζεται για 15 λεπτά και άρα οι 320 επισκέψεις το μήνα μεταφράζονται σε 4 ώρες την ημέρα ήτοι 20 ώρες την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικογενειακοί γιατροί δεν είναι σήμερα ισόρροπα κατανεμημένοι και κυρίως το πρόβλημα υπάρχει στην Αττική. Υπάρχουν περιοχές όπου για διάφορους λόγους δεν ήταν εύκολο  να βρεθούν οικογενειακοί γιατροί.

Με το σημερινό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.250 ενήλικες και 1.500 παιδιά οι παιδίατροι (οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ και ιδιώτες γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ).

Για την ώρα, τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο υγειονομικής κάλυψης για τους πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους (ή γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ). Θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν το νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου (…) για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς να κάνετε εγγραφή

1ο Βήμα: Η υποβολή αίτησης. Η υποβολή αίτησης γίνεται είτε από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, επιλέγοντας την «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για Πολίτες» είτε απευθείας από το rdv.ehealthnet.gr.

Η είσοδος στο πληροφορικό σύστημα γίνεται με τους κωδικούς του taxisNET και η επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ. Η πρώτη οθόνη που βλέπουμε, είναι μία σύνοψη για το τι υπάρχει στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Επιλέγουμε την πρώτη εφαρμογή για τον Οικογενειακό Γιατρό. Στην επόμενη οθόνη, βλέπουμε τα προσωπικά μας στοιχεία τα οποία το σύστημα έχει «τραβήξει» από τον ΑΜΚΑ μας. Ο νομός, η πόλη και ο δήμος είναι τα κριτήρια με τα οποία θα αναζητήσει το σύστημα οικογενειακούς γιατρούς στην περιοχή μας. Σημαντικό είναι να συμπληρώσουμε τηλέφωνο επικοινωνίας και email, ώστε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις.

2ο Βήμα: Επιλογή οικογενειακού γιατρού. Στη συνέχεια επιλέγουμε «Αίτηση ανάθεσης οικογενειακού γιατρού». Βλέπουμε τη λίστα με τους γιατρούς οι οποίοι είναι διαθέσιμοι. Επιλέγουμε τον οικογενειακό γιατρό που θέλουμε και εμφανίζεται το έγγραφο της αίτησης, το οποίο πρέπει να εκτυπώσουμε. Με αυτό πηγαίνουμε στην ΤΟΜΥ.

3ο Βήμα: Εγγραφή. Ο πολίτης επισκέπτεται τον οικογενειακό γιατρό που έχει επιλέξει, έχοντας μαζί του την αίτηση εκτυπωμένη, φωτοαντίγραφο ταυτότητας και φωτοαντίγραφο εγγράφου απόδειξης της διεύθυνσης κατοικίας.

Ο γιατρός αποδέχεται την αίτηση και ορίζεται ως οικογενειακός γιατρός. Στη συνέχεια, ο πολίτης λαμβάνει το έγγραφο με όλα τα στοιχεία της εγγραφής του, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς χρήστη με τους οποίους έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης