Του Κώστα Μπετινάκη
Ο γερόλυκος της αμερικάνικης ροκ μουσικής Neil Young, κυκλοφόρησε το Φθινόπωρο το νέο άλμπουμ του με τίτλο «The Monsanto Years».
Η αντιπάθεια του θρυλικού μουσικοσυνθέτη από την εποχή του Γούντστοκ, προς την βιολογικο-τεχνική αγροτο-χημική εταιρία, είχε εκφρασθεί σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Rolling Stone» στην οποία καλούσε τους νέους να σαμποτάρουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους κατοίκους του Βέρμοντ (της «Πράσινης» αμερικανικής πολιτείας) που μάχονται να απαλλαγούν απ΄αυτά.
Η δικαστική διαμάχη που προκάλεσε η Μοσάντο εναντίον των επιχειρήσεων του Βέρμοντ που εναντιώνονται στα μεταλλαγμένα, έχει και πολιτικό αντίκτυπο, μια και είναι γνωστό πως οι περισσότερες απ΄αυτές χρηματοδοτούν τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία Μπέρνι Σόντερς.
Η μάχη έχει χαρακτηρισθεί του «Δαβίδ με τον Γολιάθ», καθώς η μεγάλη επιχείρηση έχει αρχίσει δικαστικό αγώνα εναντίον των αγροτών και των κατοίκων της πολιτείας που έχουν καταφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας πως «έχουν δικαίωμα να μάθουν τα συστατικά των τροφών τους».
Η ιστοσελίδα «The Huffington Post», υπέβαλε ερώτημα στην Monsanto, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρίας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το άλμπουμ του Νηλ Γιανγκ.
Όσοι υποστηρίζουν πως τα μεταλλαγμένα (τροποποιημένα- GMO) προϊόντα είναι ασφαλή, αρνούνται να αποκαλύψουν ποιους ακριβώς κινδύνους κρύβουν αυξάνοντας την ανησυχία όσων τα μάχονται
Όσοι υποστηρίζουν πως τα μεταλλαγμένα (τροποποιημένα- GMO) προϊόντα είναι ασφαλή, αρνούνται να αποκαλύψουν ποιους ακριβώς κινδύνους κρύβουν αυξάνοντας την ανησυχία όσων τα μάχονται.
Ο ισχυρισμός ότι «τα προϊόντα GMO είναι ασφαλή και το έχουν αποδείξει πειράματα» βασίζονται σε ελάχιστους ελέγχους που δεν δίνουν την πλήρη εικόνα των κινδύνων.
Η δημόσια υγεία και η αγροτική ζωή, αποτελούν μέρος των παραγόντων που εξετάζονται ως προς τους κινδύνους από τα μεταλλαγμένα. Δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι κίνδυνοι στην ισορροπία του οικοσυστήματος, από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, οι επιπτώσεις στο βασίλειο των μελισσών, στην αλλαγή της κατάστασης του χώματος όπου χρησιμοποιούνται τα οργανικά λιπάσματα.
Όπως όταν ένας ιός προσβάλλει έναν οργανισμό και διασπάται σε περισσότερους είναι απειλή για το ανθρώπινο DNA, έτσι και τα μεταλλαγμένα απειλούν τις φυτικές καλλιέργειες με τις τοξίνες που περιέχουνΗ Greenpeace προειδοποιεί πως τα GMO αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία (αλλά και τον πλανήτη) στη σύγχρονη ιστορία. Πολλοί την θεωρούν μεγαλύτερη απειλή ακόμη και από την θέρμανση του πλανήτη ή τις επιπτώσεις από την καταστροφή της Φουκουσίμα. Ο νούμερο 1 εχθρός των οργανικών τροφών είναι τα τροποποιημένα που μολύνουν τα φυτά δημιουργούν δυσλειτουργίες και στην ατμόσφαιρα.
Όπως όταν ένας ιός προσβάλλει έναν οργανισμό και διασπάται σε περισσότερους είναι απειλή για το ανθρώπινο DNA, έτσι και τα μεταλλαγμένα απειλούν τις φυτικές καλλιέργειες με τις τοξίνες που περιέχουν.
Πειραματικά ποντίκια που τράφηκαν με καλαμπόκι «Mon 863 Bt» της Monsanto επί 90 ημέρες, έδειξαν σημαντικές αλλοιώσεις στα αιμοσφαίρια, το συκώτι και τα νεφρά τους. Ποντίκια που ετράφησαν με τροποποιημένη τομάτα FlavrSav επί 28 ημέρες, παρουσίασαν: Επτά από τα 20 στομαχική αιμορραγία κι άλλα επτά πέθαναν σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Σε τέσσερα χωριά της Ινδίας, το 25% των αιγοπροβάτων που τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με τροποποιημένο καλαμπόκι «Bt» πέθαναν σε διάστημα μιας εβδομάδας από «τοξική αντίδραση του οργανισμού τους». Δώδεκα αγελάδες πέθαναν σε αγρόκτημα της Έσσης στη Γερμανία που είχαν στην δίαιτά τους μεγάλη ποσότητα τροποποιημένου καλαμποκιού της ποικιλίας «Bt 176». Άλλες από την ίδια φάρμα, παρουσίασαν μυστηριώδη ασθένεια και θανατώθηκαν μήπως την μεταδώσουν και στις υγιείς. Η εταιρία Syngenta, παραγωγός της Bt 176, αποζημίωσε τους ιδιοκτήτες, αλλά παρά τις διαμαρτυρίες τους όσο και των άλλων αγροτών της περιοχής τα συμπεράσματα των αυτοψιών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Πλέον των 20 βορειοαμερικανών αγροτών ανακοίνωσαν ότι οι χοίροι που εξέτρεφαν με μεταλλαγμένο καλαμπόκι παρουσίασαν υπογενετικότητα, αλλά και πολλές αποβολές και τερατο -γενέσεις. Πάρα πολλοί χοίροι κατέστησαν στείροι.
Πολιτικές προεκτάσεις
Το ερχόμενο έτος η ομοσπονδιακή «Πράξη Ελευθερίας των Πληροφοριών» (FOIA) συμπληρώνει τα πενήντα χρόνια ύπαρξής της. Για τους περισσότερους Αμερικανούς, είναι από τους σημαντικότερους νόμους που έχει ψηφίσει το Κογκρέσο. Ο νόμος FOIA εγγυάται το δικαίωμα κάθε πολίτη να γνωρίζει τα δεδομένα γύρω όσα αποφασίζονται κατά την διακυβέρνηση της χώρας.
Κι όμως παρά την ύπαρξη της πράξης, υπάρχει σκιά που καλύπτει ορισμένες αποφάσεις που αφορούν στα επιστημονικά δεδομένα της αγροτο-χημικής εταιρίας Μοσάντο. Η ιστοσελίδα ογκολογίας της LANCET προειδοποιεί για τις καρκινογενέσεις που προκαλεί η χρήση των tetrachlorvinphos, parathion, malathion, diazinon, and glyphosate.
Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επίσημα έχει προειδοποιήσει το glyphosate ως καρκινογόνο.
Κι όμως τόσες τροφές που φτάνουν στο τραπέζι μας έχουν επανειλημμένα ψεκασθεί με κάποιο από τα δηλητήρια αυτά. Ή έχουν χρησιμοποιηθεί ως λιπάσματα.
Λες κι υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία που απαγορεύει στην δημοσιοποίηση των κινδύνων από τα τροποποιημένα ή μεταλλαγμένα αφού οι «συνταγές» τηρούνται αυστηρά μακριά από τη δημοσιότητα για λόγους «πνευματικής ιδιοκτησίας». Έτσι οι επιστήμονες έχουν ελάχιστα στοιχεία για να αποδείξουν την επικινδυνότητα των σκευασμάτων αυτών.
Δεν υπάρχει ίσως κάποιος που να μην έχει γελοιοποιηθεί αρνούμενος την επιστήμη της γενετικής εξέλιξης. Κι όμως, το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας επιτρέποντας την λειτουργία της Μοσάντο θεωρούν πως δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνη.
Είναι σαν να μην πιστεύουν στις κλιματολογικές αλλαγές.
Μερικά παραδείγματα:
Στις 9 Μαρτίου, τρία διατελέσαντα στελέχη του συνδέσμου Προώθησης της Επιστήμης, που διατηρούν σχέσεις με τη Μοσάντο αρθρογράφησαν στον Guardian υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται από το νόμο να πληρώνουν ιδιώτες επιστημονικές έρευνες για τα προϊόντα της εταιρίας παραγωγής σπόρων τροποποιημένων και λιπασμάτων. Και χαρακτήρισαν την ύπαρξη της επιστημονικής επιτροπής έρευνας για τα τροποποιημένα (FOIA) «οργανωμένη επίθεση εναντίον της επιστήμης».
Κι όμως υπάρχει και ελληνικό υποκατάστημα
Ο αγροτοχημικός γίγαντας Μοσάντο, τα έχει βάλει πλέον και με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και προς τούτο έχει προσλάβει 16μελή επιστημονική ομάδα για να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα του «ΠΟΥ» για την επικινδυνότητα του glyphosate.
Στον πόλεμο εναντίον των μεταλλαγμένων εμπλέκεται και η Ρωσία. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλαντίμιρ Πούτιν, είπε πως «η Ρωσία θα καταστεί ο μεγαλύτερος τροφοδότης υψηλής ποιότητας οικολογικά καθαρών οργανικών τροφών, παγκοσμίως ως το 2020».
Τα δύο τρίτα των κρατών της ΕΕ, ως τώρα είναι αντίθετα με τα γενετικα τροποποιημένα προϊόντα. Επικαλούνται την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει στις χώρες-μέλη να μην θεωρούν υποχρεωτικές τις γενικές αποδοχές της ΕΕ για τα GMO.
Τα πράγματα όμως αναμένεται να αλλάξουν μετά την υπογραφή της διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ.
Ο πλέον ισχυρός αντίπαλος των τροποποιημένων είναι η Γερμανία, που έχει ενημερώσει την ΕΕ ότι «απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων». Αλλά και στη Σκωτία, με νόμο απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Πάντως, ήδη από τον Απρίλιο, η ΕΕ έχει δώσει το πράσινο φως για την εισαγωγή 10 τύπων γενετικά τροποποιημένων σπόρων, κάτι που είχε να γίνει από το 2013. Στους σπόρους περιλαμβάνεται η τροποποιημένη σόγια, καλαμπόκι, βαμβάκι σπόροι ελιάς, σε ζωοτροφές για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Τους σπόρους αυτούς παράγουν οι εταιρίες Monsanto, BASF και Bayer CropScience, σύμφωνα με το Reuters.