Ζήσης Ψάλλας

Για πολλούς, η σκέψη να ασκηθούν μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά είναι εντελώς άκαρπη. Επιπλέον, η ευρεία πεποίθηση ότι η άσκηση υψηλής έντασης θα πρέπει να αποφεύγεται το βράδυ λόγω της επίδρασής της στον ύπνο είναι ένα άλλο εμπόδιο.

Εντούτοις, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Physiology προτείνει ότι 30 λεπτά διακοπτόμενης άσκησης υψηλής έντασης που εκτελείται νωρίς το βράδυ δεν επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο και μπορεί να μειώνει την πείνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Charles Sturt στην Αυστραλία προσέλαβαν 11 μεσήλικες άνδρες για να ολοκληρώσουν τρεις πειραματικές δοκιμές και να διερευνήσουν τις αντιδράσεις στον ύπνο και την όρεξη απέναντι στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί (6-7 π.μ.), το απόγευμα (2-4 μ.μ.) και το βράδυ (7-9 μ.μ.).

Οι συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να εκτελούν ποδηλασία υψηλής έντασης που με έξι ασκήσεις ενός λεπτού μέγιστης έντασης, ύστερα από τέσσερα λεπτά ανάπαυσης.

Κατάλληλη για το βράδυ

Ελήφθη αίμα πριν και μετά από την άσκηση για να εξεταστούν οι ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και διεξήχθησαν πολλαπλές εξετάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου για να εκτιμηθούν τα στάδια του ύπνου.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ότι η άσκηση το βράδυ είχε επιβλαβή επίδραση στον ύπνο. Επίσης, η απογευματινή και βραδινή άσκηση υψηλής έντασης σχετίστηκε με μεγαλύτερη μείωση της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης.

Οι παρατηρήσεις υποστηρίζουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης είναι κατάλληλη για το βράδυ.

Δεδομένου ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης ήταν σχετικά μικρό, τα ευρήματα που προέκυψαν μπορεί να μην έχουν εφαρμογή σε άλλες ομάδες πληθυσμού πέραν των μεσηλίκων ανδρών, δεδομένου ότι η ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης επηρεάζεται από το φύλο και την ηλικία.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ισχύς κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ήταν υψηλότερη στις απογευματινές και βραδινές δοκιμές σε σύγκριση με την πρωινή δοκιμή, υποδεικνύοντας ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να αποδίδουν καλύτερα πιο αργά στη διάρκεια της ημέρας. Ως εκ τούτου, η ώρα της ημέρας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προγραμματισμό των προγραμμάτων κατάρτισης.