Μια βιταμίνη που όχι μόνο δρα κατά του Αλτσχάιμερ αλλά ενισχύει τη μνήμη περιέχεται στο κρέας, τα ψάρια και τις πατάτες.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα έδειξε ότι η βιταμίνη Β3 μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης που σχετίζεται με την βλάβη που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η βιταμίνη Β3 αποτελεί βάση για συμπληρώματα διατροφής και πωλείται χωρίς συνταγή γιατρού ενώ έχει ήδη διαπιστωθεί ότι βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από επιπλοκές του διαβήτη και έχει κάποιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι Αμερικανοί ερευνητές πρόσθεσαν την βιταμίνη σε πόσιμο νερό που έδωσαν σε ποντίκια, τα οποία σιτίζονταν με τρόπο τέτοιο που να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Μετά εξέτασαν τα επίπεδα συγκεκριμένων χημικών ουσιών που σχετίζονται με την πάθηση και διαπίστωσαν ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η μνήμη των πειραματόζωων ήταν ενισχυμένη στα πάσχοντα από νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα πειράματα βρίσκονται σε εξέλιξη και η Β3 έχει καλή επίδραση και στους ανθρώπους.