Ζήσης Ψάλλας
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια γενετική αλλαγή, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη επιθυμία για αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Rutgers University και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research.
«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που πίνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να αλλάζουν το DNA τους με τρόπο που τους κάνει περισσότερο αλκοολικούς», δήλωσε ο καθηγητής Dipak K. Sarkar, επικεφαλής της μελέτης. «Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί ο αλκοολισμός είναι τόσο ισχυρός εθισμός και μπορεί μια μέρα να συμβάλει σε νέους τρόπους θεραπείας του αλκοολισμού ή να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο να μην εξαρτηθούν».
Το 2016, περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό είναι το 5% όλων των παγκόσμιων θανάτων. Πάνω από τα τρία τέταρτα των θανάτων ήταν μεταξύ των ανδρών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ προκάλεσε επίσης το 5,1% του παγκόσμιου αριθμού ασθενειών και τραυματισμών.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής των πανεπιστημίων Rutgers και Yale επικεντρώθηκαν σε δύο γονίδια που εμπλέκονται στον έλεγχο της συμπεριφοράς απέναντι στην κατανάλωση ποτών: το PER2, το οποίο επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, και το POMC το οποίο ρυθμίζει το σύστημα απόκρισης στο στρες.
Αλλαγές μέσω μεθυλίωσης
Με τη σύγκριση ομάδων ανθρώπων που κατανάλωναν διάφορες ποσότητες αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δύο γονίδια είχαν αλλάξει συμπεριφορά στην περίπτωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση. Το αλκοόλ μείωσε την έκφραση των γονιδίων ή τον ρυθμό με τον οποίο αυτά τα γονίδια δημιουργούν πρωτεΐνες. Αυτές οι αλλαγές αυξήθηκαν με τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλκοόλ.
Επιπλέον, σε ένα πείραμα, οι πότες εξέτασαν εικόνες που σχετίζονται με το άγχος, ή το αλκοόλ ή ήταν ουδέτερες. Παρουσιάστηκαν επίσης δοχεία μπύρας και έπειτα εικόνες δοκιμασίας μπύρας και αξιολογήθηκε το κίνητρο για ποτό. Το αποτέλεσμα: οι μεταβολές που προκαλούνται από το αλκοόλ στα γονίδια των ανθρώπων που κατανάλωναν σημαντική ποσότητα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη επιθυμία για το αλκοόλ.
Τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν τους βιοδείκτες – μετρήσιμους δείκτες όπως πρωτεΐνες ή τροποποιημένα γονίδια – που θα μπορούσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για βαριά κατανάλωση αλκοόλ, δήλωσε ο Sarkar.