Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η τεστοστερόνη, η οποία παράγεται και απελευθερώνεται από τους όρχεις, δεν είναι η μόνη ορμόνη που συμμετέχει στην εμβρυϊκή ανάπτυξη του πέους.
Θεωρείται πλέον ότι η διαδικασία της αρρενοποίησης περιλαμβάνει επίσης μια ορμόνη που ονομάζεται ανδροστερόνη, η οποία προέρχεται από άλλους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα.
Τα αποτελέσματα όχι μόνο ρίχνουν φως σε ένα προηγουμένως άγνωστο μονοπάτι της αρρενοποίησης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της δυσλειτουργίας του πλακούντα και των διαταραχών της ανδρικής γεννητικής ανάπτυξης.
Κατά την ανάπτυξη του αρσενικού εμβρύου, η τεστοστερόνη από τους όρχεις μετατρέπεται στην ανδρική σεξουαλική ορμόνη 5α-διϋδροτεστοστερόνη (DHT) από τον γεννητικό σωλήνα (την αρχέγονη δομή που είτε αναπτύσσεται σε πέος είτε σε κλειτορίδα).
Μία ανά μερικές χιλιάδες περιπτώσεις, τα μωρά γεννιούνται με «διφορούμενα» γεννητικά όργανα, όπου το φύλο δεν είναι σαφές. Προηγουμένως, πιστευόταν ότι αυτό οφείλεται σε προβλήματα που σχετίζονται με την τεστοστερόνη.
Η ανδροστερόνη
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη του πέους βασίζεται επίσης σε ένα δεύτερο, εναλλακτικό μονοπάτι, όπου η DHT παράγεται ανεξάρτητα από την τεστοστερόνη των όρχεων. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες αυτής της οδού παρέμειναν ασαφείς.
Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό «PLOS Biology», ο Paul Fowler και οι συνεργάτες του σε Γλασκόβη, Γαλλία και Σουηδία διεξήγαγαν μια μελέτη που εξηγεί περισσότερα για αυτήν τη δεύτερη διαδικασία.
Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας, η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα των στεροειδών ορμονών στο πλάσμα και στους ιστούς του εμβρύου κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου – την πιο ζωτική φάση ανάπτυξης πέους. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την έκφραση γονιδίων σε ιστούς που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη σύνθεση ορμονών.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η ορμόνη ανδροστερόνη, η οποία μπορεί επίσης να μετατραπεί σε DHT, ήταν η κύρια στεροειδής ορμόνη που υπάρχει στο αίμα του αρσενικού εμβρύου και ότι τόσο η ανδροστερόνη όσο και η τεστοστερόνη υπήρχαν σε χαμηλότερα επίπεδα στην κυκλοφορία των θηλυκών.
Επιπλέον, τα ένζυμα που απαιτούνται για τη μετατροπή της ανδροστερόνης σε DHT ήταν κυρίως παρόντα σε μη γοναδικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα και του ήπατος.
Δεδομένου ότι η ανδροστερόνη μπορεί να παρασκευαστεί από προγεστερόνη, ο Fowler και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι η προγεστερόνη του πλακούντα είναι η πηγή της ανδροστερόνης στην εναλλακτική αυτή οδό.
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η αρρενοποίηση του εμβρύου εξαρτάται όχι μόνο από τους όρχεις αλλά και από άλλους ιστούς, ιδιαίτερα τον πλακούντα. Επίσης, προτείνουν μια εξήγηση στο γιατί οι διαταραχές της ανεπάρκειας του πλακούντα μπορούν να οδηγήσουν σε υποσπαδία και άλλες ανωμαλίες ανάπτυξης των αρσενικών εξωτερικών γεννητικών οργάνων.