Ζήσης Ψάλλας
Οι αιτίες της σχιζοφρένειας είναι από καιρό ένα μυστήριο, αλλά μια νέα έρευνα αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα σχέση. Βρήκε έναν σύνδεσμο μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D κατά τη γέννηση και ανάπτυξης σχιζοφρένιας αργότερα στη ζωή.
Βάσει πρόσφατων στοιχείων, φαίνεται ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειαςΠαρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν ενδείξεις σχιζοφρένειας μέχρι την ηλικία των 15 ετών, οι νευρολόγοι έχουν προηγουμένως υποθέσει ότι ξεκινά από τη μήτρα. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα ωστόσο οι ακριβείς μηχανισμοί είναι ακόμα άγνωστοι. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ασθένεια είναι γενετική. Είναι επίσης πιθανό ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου στα οστά και μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως η οστεοπόρωση και η ραχίτιδα, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το πλήρες φάσμα των λειτουργιών της βιταμίνης αυτής στο σώμα. Τώρα, βάσει αυτών των πρόσφατων στοιχείων, φαίνεται ότι αυτή η θρεπτική ουσία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας.
Το 8% των περιπτώσεων
«Η σχιζοφρένεια είναι μια ομάδα μη καλώς κατανοητών εγκεφαλικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες και γνωστικές διαταραχές», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας John McGrath του ινστιτούτου Brain Queensland στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Aarhus στη Δανία. «Η νέα μελέτη δείχνει ότι σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα δανικών μωρών, εκείνα που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη γέννηση είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σχιζοφρένεια ως ενήλικες».
Η μελέτη έκανε χρήση του εθνικού μητρώου της Δανίας, μιας ανώνυμης βάσης δεδομένων για την υγεία. Οι ερευνητές εντόπισαν 2.602 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 2001 και είχαν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια ως νεαροί ενήλικες. Εξέτασαν τη συγκέντρωση της βιταμίνης D σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από αυτά τα άτομα ως νεογέννητα βρέφη. Συγκρίθηκαν έπειτα με άτομα που δεν εμφάνισαν σχιζοφρένεια. Το αποτέλεσμα ήταν μια σαφής διαφορά.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 8% των περιπτώσεων σχιζοφρένειας στη Δανία, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.