Γνωρίζουμε όλοι ότι είναι σημαντικό για την υγεία μας να έχουμε χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης, της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL), και υψηλές τιμές της «καλής» χοληστερόλης (HDL). Άραγε, υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν την LDL;

Γενικότερα, οι τροφές που περιέχουν καλής ποιότητας λίπη π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) είναι οι τροφές που συμβάλλουν στην μείωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα:

-Φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ολικής αλέσεως προϊόντα, (ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, ζυμαρικά, κλπ), λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

-Λιπαρά ψάρια ( σολομός, τόνος, σαρδέλες, κλπ), λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Θαλασσινά, τα οποία είναι παρεξηγημένη τροφή, γιατί όλοι θεωρούν ότι ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ενώ το πιο σημαντικό που ίσως οι περισσότεροι δε το γνωρίζουν, είναι ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση!

-Ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος), το οποίο συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, βρέθηκε ότι μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη.

-Αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς, πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες.

-Όσπρια, όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

-Άπαχα γαλακτοκομικά και κρέατα (χοιρινό και μοσχαρίσιο), κοτόπουλο, ψάρι, χωρίς πέτσα.

Πηγή: diatrofi.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης