Ζήσης Ψάλλας
Η νόσος των ούλων και ο διαβήτης είναι χρόνιες παθήσεις που αυξάνονται με την ηλικία. Η σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών είναι διπλής κατεύθυνσης.
Η περιοδοντική νόσος περιλαμβάνει την ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και την περιοδοντίτιδα (φλεγμονή των ούλων και των δομών που στηρίζουν τα δόντια). Περίπου το 50% των ατόμων άνω των 30 ετών έχει περιοδοντίτιδα, η οποία προκαλεί απώλεια δοντιών, αν δεν θεραπευτεί. Αυτός ο τύπος ασθένειας των ούλων συνδέεται με τον διαβήτη.
Οι ασθενείς με διαβήτη που φροντίζουν τα δόντια τους έχουν λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκέςΤα στοιχεία δείχνουν ότι: η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 20-30%. Από την άλλη μεριά, ο ανεξέλεγκτος διαβήτης τριπλασιάζει την πιθανότητα ασθένειας των ούλων.
Τα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας των ούλων είναι:
- Κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν ή υποχωρούν.
- Μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα δόντια και χαλαρά δόντια.
- Κακή αναπνοή.
Πώς να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων:
- Βουρτσίστε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα.
- Καθαρίζετε τα δόντια σας κάθε μέρα με μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα.
- Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή υψηλή σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε ζάχαρη.
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας δύο φορές τον χρόνο.
- Ελέγξτε το σάκχαρό σας εάν έχετε διαβήτη.
Οδοντόβουρτσα και μεσοδόντια
«Ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποτροπή της περιοδοντίτιδας» δήλωσε ο καθηγητής Filippo Graziani, πρόεδρος της European Federation of Periodontology. «Επιπλέον, βουρτσίστε τα δόντια σας για τουλάχιστον δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Οι περισσότεροι από εμάς βουρτσίζουμε για μόλις 35-40 δευτερόλεπτα, που δεν είναι αρκετά. Τέλος, μην καπνίζετε – η πλειονότητα της νόσου των ούλων εμφανίζεται σε καπνιστές».
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Antonio Ceriello, διαβητολόγος της MultiMedica στο Μιλάνο της Ιταλίας, δήλωσε: «Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2 που φροντίζουν τα δόντια τους έχουν καλύτερο έλεγχο του διαβήτη και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές».
Ασθενής ο ίδιος με διαβήτη τύπου 1, ο Dániel Végh, οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο Semmelweis, στη Βουδαπέστη, ανέφερε: «Η ρουτίνα μου είναι να βουρτσίζω και να καθαρίζω μεταξύ των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Δεν βλέπω κάθε περιοχή των δοντιών μου στον καθρέφτη, γι’ αυτό επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου κάθε έξι μήνες για έλεγχο. Κάνω επιπλέον επισκέψεις αν υπάρχει αιμορραγία οπουδήποτε στο στόμα μου».