Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ακόμη λόγο για να προσθέτουμε κάρυ στο φαγητό μας ή να επισκεφτούμε το πλησιέστερο ινδικό εστιατόριο της περιοχής μας. Η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό του κουρκουμά, που με τη σειρά του είναι απαραίτητος για την παρασκευή του κάρυ, φαίνεται ότι έχει αποτελεσματική δράση κατά της άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ.

Πειράματα που έγιναν σε φρουτόμυγες (είδος εντόμου που χρησιμοποιείται συχνά σε πειράματα) με μια νευρολογική διαταραχή παρόμοια με τη νευροεκφυλιστική διαταραχή της άνοιας έδειξαν ότι εκείνες στις οποίες δινόταν κουρκουμίνη ζούσαν 75% περισσότερο από όσες δεν έπαιρναν αυτό το συστατικό. Επίσης, διατηρούσαν περισσότερο την κινητικότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Per Hammarstrom από το Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας, που διεξήγαγε τα πειράματα, παρατήρησε ότι η κουρκουμίνη δεν συνέβαλε στη διάλυση της πλάκας αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ή στα μάτια των εντόμων (οι συγκεντρώσεις αμυλοειδούς σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ).

Ωστόσο, επιτάχυνε τη δημιουργία νευρικών ινών, μειώνοντας παράλληλα τις συγκεντρώσεις των ολιγομερών. Τα ολιγομερή του β-αμυλοειδούς θεωρείται ότι διαταράσσουν τη λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων και ενδεχομένως πυροδοτούν τη νευροεκφυλιστική διεργασία ακόμη και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One» και ενδεχομένως να αποτελούν και μια εξήγηση του γιατί τα ποσοστά άνοιας στους ηλικιωμένους Ινδούς είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα στις χώρες της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα δε με ορισμένες μελέτες, σε ορισμένα χωριά της Ινδίας, η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται μόλις στο 1% των κατοίκων άνω των 65 ετών.

Πηγή: vita.gr

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης