Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική απεικόνισης εγκεφάλου για να δείξουν ότι η “συναπτική πυκνότητα” – η ποσότητα των συνδέσεων στον εγκέφαλο – ξεκίνησε να αραιώνει 10 χρόνια νωρίτερα σε άτομα με κατάθλιψη και συγκεκριμένα σε ηλικία 40 ετών και όχι 50 ετών.
Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Irina Esterlis λέει ότι η έρευνα θα μπορούσε να δώσει μια εξήγηση γιατί οι γυναίκες, -οι οποίες παρουσιάζουν διπλάσια ποσοστά κατάθλιψης σε σχέση με τους άνδρες- έχουν τριπλάσιο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ.
Για δεκαετίες, οι νευροεπιστήμονες έχουν υποψιαστεί ότι η συναπτική πυκνότητα μπορεί να μας πει πολλά για την νοητική και γνωστική υγεία ενός ατόμου.
Το νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από το Yale το 2016 επέτρεψε στους επιστήμονες να χαρτογραφούν τις συνάψεις στους ζώντες ανθρώπους χωρίς να καταφεύγουν σε τομές. Η τεχνική είναι ένας τύπος απεικόνισης PET.
Οι ερευνητές στο Yale’s PET Center σχεδίασαν ένα ραδιενεργό μόριο που συνδέεται με πρωτεΐνες οι οποίες βρίσκονται μόνο στις συνάψεις. Έτσι μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα μόρια, καταγράφοντας πού συγκεντρώνονται και πού όχι. Αυτό δείχνει πού η συναπτική πυκνότητα είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη. Επιτρέπει στους ερευνητές να μετρήσουν τη συναπτική πυκνότητα στους ζωντανούς ανθρώπους και να διασταυρώσουν τις εγκεφαλικές εξετάσεις με συνεντεύξεις, κάτι που προσφέρει μια ολοκληρωμένη προοπτική της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Η συναπτική πυκνότητα
Μελετήθηκαν 10 άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με μέσο όρο ηλικίας 40 ετών και συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου. Η μελέτη παρείχε τα αποτελέσματα που αναμένονταν: η πυκνότητα των συνάψεων ήταν κατά 2-3% μικρότερη σε άτομα με χρόνια κατάθλιψη.
Θα χρειαστούν χρόνια για να κατανοηθεί αυτό το εύρημα. Να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη και η νόσος Αλτσχάιμερ αναπτύσσονται αργά, μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια επιτροπή του FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ) ενέκρινε μια θεραπεία τύπου κεταμίνης. Η ουσία αυτή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη συναπτική πυκνότητα στα ζώα που είναι καταθλιπτικά. Το θέμα όμως είναι ότι στοχεύει και άλλα συστήματα εκτός από τον ιππόκαμπο.